"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Pełnoziarniste muffinki z owocami i kruszonką light

Masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem pożywnego? Zrób sobie muffinki. Szybkie i proste w wykonaniu. Wrzucamy wszystko do miski, mieszamy, przelewamy do foremek i pieczemy. Nic prostszego!

Nawet Ci, którym słodkie wypieki nie zawsze wychodzą - mogą się pokusić o wypróbowanie tego przepisu! Silikonowe foremki, których użyłam są absolutnym hitem, ze względu na to, że nie trzeba ich natłuszczać!

Ostatnio do jednej z gazet dołączono właśnie takie foremki, są świetne i niedrogie. Polecam! A teraz ruszamy do kuchni!


Pełnoziarniste muffinki z owocami i kruszonką light
1 porcja  225 kcal  B - 4,3 g  T - 12 g  W - 21 g  błonnik - 3 g   2 WW 


Składniki na 6 muffinek:

  • 6 silikonowych foremek
  • 1 szklanka  mąki pełnoziarnistej graham drobnej  (100 g)
  • 6 łyżek cukru (60 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki mleka 0% (80 g)
  • 4 łyżki oleju (40 g)
  • pół brzoskwini lub 6 malin

Składniki na kruszonkę light:
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (10 g)
  • 1 łyżka cukru (10 g)

Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Do miski wsypujemy najpierw mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy białka jaj, mleko oraz olej. Dokładnie mieszamy za pomocą robota kuchennego lub trzepaczki, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
3. Składniki na kruszonkę dokładnie łączymy razem, jeśli nie udało nam się kupić mąki migdałowej to możemy migdały w całości rozdrobnić w malakserze lub młynku do kawy.

4. Jeśli używamy brzoskwini to kroimy ją w kosteczkę.
5. Silikonowe foremki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Następnie dorzucamy kawałeczki brzoskwini lub 1 malinkę i zanurzamy ją w cieście tak aby nie była widoczna. Na wierzch naszych muffinek kładziemy przygotowaną wcześniej kruszonkę.
 6. Pieczemy 25 minut, zanim wyjmiemy z foremek czekamy aż ostygną. Zajadamy gdy będą zimne. Smacznego !


P.S. Modyfikacja przepisu dla tych, którzy jeszcze nie są do końca przekonani do wypieków z mąki pełnoziarnistej: 
Zamiast całej szklanki mąki pełnoziarnistej użyj 1/2 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej, użyj tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a wszystko pozostałe rób według powyższego przepisu :) Tylko pamiętaj, że kaloryczność trochę wzrośnie i ilość błonnika zmaleje!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!