Podstawowe składniki chleba to mąka (pszenna, żytnia lub mieszana), woda, sól, drożdże lub zakwas. Tymczasem w naszych sklepach możemy spotkać pieczywo z niesamowitą ilością dodatkowych (i niepotrzebnych) składników w postaci wzmacniaczy smaku, polepszaczy, spulchniaczy i niestety konserwantów.
Dlatego zanim kupimy chleb dokładnie przyjrzyjmy się temu co widnieje na etykiecie. Gdy znajdują się na niej substancje, których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić – zrezygnujmy z kupna owego „chleba”.
Oczywiście wybierajmy pieczywo pełnoziarniste, gdyż to ono w przeciwieństwie do pieczywa z mąki wysoko oczyszczonej (białej) zawiera cenne dla ustroju witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie naszego mózgu oraz błonnik, który działając na zasadzie „miotełki” wymiata z naszych jelit szkodliwe związki oraz pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Poszukiwanie pełnowartościowego chleba może nam zająć trochę czasu, dlatego przedstawiam przepis na domowy chleb. Poświęcając około dwóch godzin otrzymujemy cudnie aromatyczny chleb własnej roboty, wiedząc przy tym z jakich składników się składa. Gotowy chleb można zamrozić i odmrażać w razie potrzeby.
Cena chleba orkiszowego w sklepie 400 g to około 5 zł, moja wersja to wg przepisu 2 duże bochenki na dwóch podłużnych blaszkach (40 cm) - jeden bochenek: 1600 g – 3,5 zł. Dlatego chociażby ze względów ekonomicznych warto uruchomić domową piekarnię.
Chleb orkiszowy z otrębami i sezamem
1 kromka (40g): 74 kcal B - 2,8 g T - 0,9 g W - 12 g błonnik - 2 g 1 WW
Składniki:
Składniki:
- 100 g drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody/mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- kilka szklanek ciepłej wody
- 2 łyżki soli
- 8 łyżek otrębów pszennych
- 5 łyżek prażonego sezamu
Wykonanie:
- Składniki na rozczyn (drożdże, woda/mleko, mąka pszenna) połączyć i odstawić do wyrośnięcia w cieple na około 20 minut.
- Po upływie tego czasu przerobić dojrzały rozczyn na ciasto dosypując partiami 1,5 kg mąki, wodę, sól oraz otręby. W razie potrzeby modyfikować ilość mąki i wody tak aby ciasto nie było zbyt wilgotne.
- Wygniatać ciasto tak długo aż będzie się odklejać od ręki i miski (około 15 minut). Odstawić do wyrośnięcia (około 40 minut), od czasu do czasu ciasto przebijając i smarując powierzchnię pędzelkiem zamoczonym w wodzie.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie równe części, następnie wysypać sezam na blat i obtaczać w nim ciasto.
5. Przełożyć ciasto na chleb do dwóch wyłożonych papierem i posmarowanych tłuszczem podłużnych blaszek.
6. Zrobić nacięcia na powierzchni chleba i odstawić do wyrośnięcia (około 10 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować powierzchnię wodą (skórka będzie chrupiąca). Piec w 200°C z termoobiegiem przez 45 minut.
Aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu na pewno zaciekawi wszystkich domowników. Dlatego życzę smacznego!
piękny i zdrowy napewno upiekę w najbliższym czasie.Dziękuję
OdpowiedzUsuń