"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Chleb orkiszowy z otrębami i sezamem

Podstawowe składniki chleba to mąka (pszenna, żytnia lub mieszana), woda, sól, drożdże lub zakwas. Tymczasem w naszych sklepach możemy spotkać pieczywo z niesamowitą ilością  dodatkowych (i niepotrzebnych) składników w postaci wzmacniaczy smaku, polepszaczy, spulchniaczy i niestety konserwantów.

Dlatego zanim kupimy chleb dokładnie przyjrzyjmy się temu co widnieje na etykiecie. Gdy znajdują się na niej substancje, których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić – zrezygnujmy z kupna owego „chleba”.

Oczywiście wybierajmy pieczywo pełnoziarniste, gdyż to ono w przeciwieństwie do pieczywa z mąki wysoko oczyszczonej (białej) zawiera cenne dla ustroju witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie naszego mózgu oraz błonnik, który działając na zasadzie „miotełki” wymiata z naszych jelit szkodliwe związki oraz pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.


Poszukiwanie pełnowartościowego chleba może nam zająć trochę czasu, dlatego przedstawiam przepis na domowy chleb. Poświęcając około dwóch godzin otrzymujemy cudnie aromatyczny chleb własnej roboty, wiedząc przy tym z jakich składników się składa. Gotowy chleb można zamrozić i odmrażać w razie potrzeby.

Cena chleba orkiszowego w sklepie 400 g to około 5 zł, moja wersja to wg przepisu 2 duże bochenki na dwóch podłużnych blaszkach (40 cm) -  jeden bochenek: 1600 g – 3,5 zł.  Dlatego chociażby ze względów ekonomicznych warto uruchomić domową piekarnię.



Chleb orkiszowy z otrębami i sezamem 
1 kromka (40g):  74 kcal  B - 2,8 g  T - 0,9 g  W - 12 g  błonnik - 2 g   1 WW

Składniki:
  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody/mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • kilka szklanek ciepłej wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 łyżek otrębów pszennych
  • 5 łyżek prażonego sezamu


Wykonanie:

  1. Składniki na rozczyn (drożdże, woda/mleko, mąka pszenna) połączyć i odstawić do wyrośnięcia w cieple na około 20 minut. 
  2. Po upływie tego czasu przerobić dojrzały rozczyn na ciasto dosypując partiami 1,5 kg mąki, wodę, sól oraz otręby. W razie potrzeby modyfikować ilość mąki i wody tak aby ciasto nie było zbyt wilgotne. 
  3. Wygniatać ciasto tak długo aż będzie się odklejać od ręki i miski (około 15 minut). Odstawić do wyrośnięcia (około 40 minut), od czasu do czasu ciasto przebijając i smarując powierzchnię pędzelkiem zamoczonym w wodzie. 

      4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie równe części, następnie wysypać sezam na blat i obtaczać w nim ciasto.  
      5. Przełożyć ciasto na chleb do dwóch wyłożonych papierem i posmarowanych tłuszczem podłużnych blaszek.
      6. Zrobić nacięcia na powierzchni chleba i odstawić do wyrośnięcia (około 10 minut). Przed   włożeniem do piekarnika posmarować powierzchnię wodą (skórka będzie chrupiąca). Piec w 200°C z termoobiegiem przez 45 minut. 



     7. Po upieczeniu uchylić piekarnik i chleb wyciągnąć dopiero po chwili. 

Aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu na pewno zaciekawi wszystkich domowników. Dlatego życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. piękny i zdrowy napewno upiekę w najbliższym czasie.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!