"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Kotlet de volaille w lnianej panierce

Tradycyjna panierka to oczywiście - bułka tarta. Bezwartościowa i niepolecana osobom, którzy dbają o linię lub chorują na cukrzycę. Bułka tarta jest robiona z pieczywa pszennego oczyszczonego, które nic cennego sobą nie reprezentuje (więcej tutaj).

Jako alternatywę dla osób, które bez panierki obyć się nie potrafią proponuję panierkę ze zmielonego siemienia lnianego. To przede wszystkim bogactwo kwasów omega 3 oraz błonnika. Składników, które w polskiej diecie nieustannie znajdują się poniżej normy zalecanego spożycia.

Zatem jeśli mamy ochotę na mięso w panierce to zamiast stosowania bułki tartej chłonącej tłuszcz niczym gąbka - sięgnijmy po nasiona lnu - niezwykle odżywcze i niepozorne.

Kotlet de volaille w lnianej panierce
 1 sztuka 230 kcal  B - 20 g  T - 14 g  W - 1 g  błonnik - 5 g   0 WW 

Składniki na 6 kotletów:

  • 1 pierś z kurczaka (2 filety)
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Por 30 g
  • Ser mozzarella light 50 g
  • Masło 20 g
  • Rozmaryn, tymianek, papryka ostra, lubczyk suszony, domowa vegeta (przepis (tutaj) 
  • Siemię lniane 120 g
  • Białka 2 szt.
  • Sól, pieprz 
  • Olej rzepakowy 1 łyżka

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka podzielić na 6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa z obydwu stron.

2. Do miseczki wsypać przyprawy, wymieszać i posypać kotlety z obydwu stron, odstawić.

3. Paprykę i por umyć, pokroić na paseczki.  Mozzarellę pokroić w paski.
4. Na filety kłaść kolejno: paprykę, por, ser i masło. Dokładnie zwinąć. 


5. Siemię lniane zmielić (najlepiej w młynku do kawy). Do miski wbić białka i doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
6. Zwinięte kotlety maczać kolejno w białku, zmielonym siemieniu lnianym, formować podłużny kształt. Odstawić do lodówki na 30 minut.
7. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć kotlety i piec 25 - 30 minut. Można je również wcześniej trochę podsmażyć na patelni grillowej a następnie włożyć do piekarnika na 15 minut.


Smacznego ! :)

Mięsne rolowanie - konkurs!

2 komentarze:

  1. Ciekawe :) Aż chyba powiem kochanemu, żeby tak kiedyś zrobił :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna klasyka, ja dokomponowuję do nich dobre pomidory tylko nie z puszki, oparzone, obrane trzymane przez noc w zalewie z solidnego przecieru (u mnie Pomidori), wyciskam "ćwiartkę" cytryny i aplikuję ryż brązowy, bdb że istnieją takie zawody jak dietetyk czy technik żywieniowy

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!