"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Pierniczki razowe z amarantusem

Okres przedświąteczny sprzyja różnorodnym wypiekom, a pierniczki nieodłącznie kojarzą nam się ze świętami. Diabetycy czy też osoby dbające o linię nie muszą rezygnować ze świątecznych pyszności. Wystarczy trochę zmodyfikować przepis i już możemy się cieszyć razowymi pierniczkami.


Do ich sporządzenia użyłam mąki razowej, która dzięki zawartości błonnika i składników mineralnych zwiększa wartość odżywczą ciasteczek (więcej o mące tu). 
Zamiast cukru - użyto fruktozę - wspaniały substytut cukru dla diabetyków, gdyż nie wchłania się w przewodzie pokarmowym tak szybko jak glukoza czy sacharoza. Oznacza to, że posiada niski indeks glikemiczny i o wiele wolniej niż cukier podnosi poziom glukozy we krwi. 

Zatem zapraszam do próbowania!

Pierniczki razowe z amarantusem
100 g (ok. 9 pierniczków)   372 kcal  B - 6 g  T - 14 g  W - 50 g  błonnik - 4 g    5 WW 



Składniki na ok. 60 pierniczków
a) suche:
  • Mąka pszenna razowa typu 1850 350 g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Przyprawa do pierników 3 – 4 łyżeczki
  • Szczypta soli

b) mokre:
  • 1 jajko
  • Fruktoza 75 g
  • Miód prawdziwy 4 pełne łyżki
  • Masło 100 g

  • Amarantus do ozdoby
  • Mleko 2 łyżki do posmarowania

 Wykonanie:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników suchych.
2. Masło roztopić razem z fruktozą i miodem.
3. Wystudzone masło dodać wraz z jajkiem do wymieszanych suchych składników. Zagnieść ciasto.

 




4. Ciasto rozwałkować na około ½ cm, jeśli będzie to konieczne lekko podsypując mąką. Wykroić pierniczki, posmarować mlekiem.



 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 11 – 14 minut. Jak zaczną się lekko złocic od spodu, są gotowe.
  

Smacznego!  :) 

2 komentarze:

  1. A stretch mаrk іs genuinely a scaгring that happens when the skin that stretchеs beуond its сapacity.


    Look into my webpage: naviby.com

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!