"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Kolejna propozycja na użycie blendera. W chłodne, zimowe dni rozgrzewające zupy kremy są idealne aby nas wzmocnić, rozgrzać a przede wszystkim dostarczyć nam mocy witamin i minerałów. 

Jeśli chodzi o dynię to dzięki zawartości żółtopomarańczowego barwnika po jej spożyciu nasza cera, włosy i paznokcie stają się piękniejsze a dodatek skarbnicy cynku, czyli pestek dyni wzmacnia nasz organizm i przyczynia się do tego, że wyglądamy pięknie i zdrowo. Zatem zapraszam do przygotowania zupy! Jej odżywczość możemy podnieść poprzez dodatek łyżki jogurtu na talerzu :)



Rozgrzewająca zupa dyniowa
 1 porcja   133 kcal  B - 6 g  T - 7,4 g  W - 11 g  błonnik - 6 g    1 WW 

Składniki na 5 porcji:

  • 1 mała dynia (800 g po obraniu)
  • Marchew 2 szt.
  • Bulion 1 l
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Lubczyk suszony
  • Tymianek
  • Pestki dyni do posypania 75 g
Wykonanie:

1. Dynię oraz marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę.

2. Warzywa gotować w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie.

3. Do warzyw dodać bulion, zmiksować, przyprawić. Gotować około 15 minut aby przyprawy wydobyły swój aromat. Zupa powinna mieć smak pikantno - słodki.

4. Przed podaniem posypać prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)