"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Ryż słodko - pikantny

Wielu z Was narzeka na to, że będąc cały dzień w pracy, nie da się porządnie tzn. zdrowo odżywiać. A ja Wam udowodnię, że da się! Wystarczy trochę chęci i samodyscypliny. 

Dziś pierwsza propozycja do zapakowania na wynos do tzw. lunchboxa. Najlepiej wybrać się do sklepu lub na portalach internetowych (np. tu) zakupić kolorowe opakowania, które będą nas zachęcały do ich wypełnienia i wzięcia ze sobą do pracy/ szkoły/ na uczelnię. 

Posiłek na wynos musi charakteryzować się przede wszystkim:

  • prostotą wykonania (komu się chce siedzieć cały wieczór w kuchni po męczącym dniu)
  • tym, że można go bez problemu przetransportować
  • możliwością spędzenia minimum jednej nocy w lodówce, by na drugi dzień był równie smaczny jak poprzedniego dnia
  • a najważniejsze powinien być kolorowy i zachęcający nas do dalszego eksperymentowania w kuchni !


Ryż słodko - pikantny
1 porcja  500 kcal  B - 11,2  g  T - 12,3 g  W - 93 g  błonnik - 6,5 g    9 WW




Składniki:
  • Ryż biały długoziarnisty, np. jaśminowy, basmati 100 g
  • Marchewka 1 mała szt.
  • Papryka 1/4 szt.
  • Por ok. 4 cm kawałek
  • Orzechy włoskie drobno pokrojone 1 łyżka
  • Rodzynki 2 łyżki
  • Olej lub oliwa 1 łyżeczka
  • Imbir świeży
  • Sól, pieprz świeżo mielony, domowa vegeta lub kurkuma, lubczyk
Wykonanie:
1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody, odstawić.

2. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, por w piórka. 

3. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno marchewkę, paprykę oraz por. Smażyć chwilę, dodać niewielką ilość startego na tarce imbiru. 

4. Dodać ryż i rodzynki, wymieszać. 

5. Prażymy orzechy i w tym celu robimy miejsce na połowie patelni i wsypujemy na nią orzechy i prażymy do momentu ich zarumienienia.

6. Następnie wszystko mieszamy, przyprawiamy i chwilę dusimy (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). 

7. Gotową potrawę przekładamy do naszego lunchboxa, a gdy ostygnie wkładamy do lodówki i na następny dzień do pracy posiłek przygotowany :)

         







Smacznego !

1 komentarz:

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!