"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Placuszki z kaszy gryczanej z aksamitnym sosem pieczarkowym na poprawę humoru


Kasz gryczana - wszystkim znana, a tak rzadko doceniana. Tymczasem kasza gryczana wyróżnia się spośród wszystkich kasz największą zawartością składników odżywczych! Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy  B oraz wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Zawartość tych składników kojąco działa na układ nerwowy, poprawia nastrój. 

Ponadto jest bogata w skrobię, węglowodan złożony, dzięki temu nawet po niewielkiej porcji kaszy dłużej odczuwamy sytość. 
Na półkach sklepowych możemy spotkać kaszę prażoną oraz nieprażoną. Kasza prażona jest poddana wstępnej obróbce, "prażeniu", które pozbawia kaszę niektórych składników pokarmowych co wpływa niekorzystnie na jej wartość odżywczą. Poza tym jest intensywniejsza w smaku dlatego osoby, które dopiero przekonują się do smaku kaszy jak najbardziej wskazana jest kasza nieprażona - smaczniejsza, zdrowsza i delikatniejsza w smaku. 

Zatem zapraszam do wypróbowania placuszków z aksamitnym sosem pieczarkowym.


Placuszki z kaszy gryczanej na poprawę humoru
1 porcja (ok. 4 placuszki)  169 kcal 

 Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej nieprażonej (1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki gorącej wody
  •   1 jajko
  • 1 cebula
  • Masło 1 łyżeczk
  •  Sól, pieprz, papryka ostra, natka pietruszki lub szczypiorek, pieprz ziołowy

 Składniki na sos pieczarkowy:
  • Pieczarki 300 g
  • Cebula duża 1 szt.
  •  Jogurt naturalny grecki ok. 20g
  •  Olej 1 – 2 łyżki

 Wykonanie:
1. Przygotować sos: pieczarki umyć, pokroić w niewielkie kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę przesmażyć na patelni, dodać odrobinę wody, przyprawić i dusić do miękkości, wystudzić. Dodawać jogurt po trochu i smakować aby sos nie był kwaskowaty. Dokładnie wymieszać, podgrzać. Gotowe!

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor.
 
3. W misce wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.

4. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, formować okrągłe placuszki, smażyć z obydwu stron.


Smacznego :) 

11 komentarzy:

  1. o taaak, poprawa humoru gwarantowana! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi! Do you know if they make any plugins to protect against
    hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've
    worked hard on. Any recommendations?

    My web blog; Green Coffee Diet

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placki z pewnoscia dla kazdego, i dla osob dbajacych o linie i dla ceniacych smak. Obecnosc pieczarek podnosi walory smakowe. Polecam ja juz zrobilam zakupy, online gotowy przepis na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Ale co zrobić żeby nie zapryskać olejem, kaszą itp całej kuchni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra patelnia i niewielka ilość tłuszczu - myślę że zapobiegnie takim zdarzeniom :)

      Usuń
  5. lekkie i pyszne,,cudowny blog.Dziekuje :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Na pewno zrobię. Jedyna uwaga - nie widzę tu sosu tylko usmażone czy też uduszone pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super blog będę śledzić i czekać na więcej ciekawych pomysłów...dziś obiadek był pyszny z placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie łapię o co chodzi z tym "1,5 szklanki gorącej wody" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję proporcję kaszy do wody w których najlepiej ową kaszę ugotować. Najpierw gotujemy 1,5 szklanki wody i na gorącą wodę wrzucamy 1 szklankę kaszy, gotujemy kilkanaście minut, aż kasza wchłonie całą wodę :)

      Usuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!