"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Domowy serek ze słodkiego mleka (ricotta)

Czy próbowaliście samodzielnie wytworzyć ser? Wyrób twarogu jest nieco bardziej czasochłonny, natomiast wyrób serka ze słodkiego mleka jest naprawdę proste i trwa zaledwie 15 minut! 
15 minut wystarczy by poczuć smak domowego wyrobu i jakież to niezwykłe być świadkiem powstawania z płynnego mleka, produktu o stałej konsystencji. Warto spróbować, polecam! 

A czy Wy próbowaliście wytworzyć inne rodzaje sera, jak Wam poszło? Pochwalcie się :)

 Domowy serek ze słodkiego mleka


Składniki:
  • Mleko pasteryzowane 1 l
  • Sok z cytryny 4-5 łyżek
  • Sól (niekoniecznie)

Wykonanie:

1.    Mleko wlewamy go garnka. Podgrzewamy do temperatury 85°C, po czym dodajemy sok z cytryny, chwilę mieszamy.

2.    Zestawiamy z palnika i zostawiamy na 10 minut.

3.    Przygotowujemy drobne sitko i ewentualną gazę lub kawałek materiału, które wkładamy do sitka.


4.    Po upływie 10 minut za pomocą cedzaka przekładamy powstały ser na sitko i odsączamy z serwatki, ewentualnie solimy.

5.    Ser przechowujemy w lodówce, najlepiej jeść po 1 – godzinnym schłodzeniu.


 Z podanych proporcji wychodzi około 210 g serka
Jakie macie pomysły na wykorzystanie powstałej serwatki?


Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. dla mnie to wygląda jak zwarzone mleko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na serwatce można ugotować żurek. Wkroić do serwatki pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawę "kucharek" lub kostkę bulionową ,ugotować do miękkości, podprawić śmietaną, Podawać z jajkiem na twardo, białą kiełbaską pokrojoną w talarki, można dla wzbogacenia smaku dodać 2 łyżki podsmażonej na rumiano pokrojonej w kosteczkę cebuli.
      Pycha i bardzo zdrowe

      Usuń
  2. W uzupełnieniu przepisu na żurek : jeśli żurek jest mało kwaśny doprawić sokiem z cytryny

    OdpowiedzUsuń
  3. Z serwatki (pozostałej z białego sera/twarogu bez soku z cytryny) zrobiłam kiedyś koktajl-dodałam jogurt naturalny(być może miał mleko w proszku...... tyle żeby nie wygladal jak serwatka) oraz dojrzale soczyste gruszki i zmiksowałam (istnieje tez możliwość ze dodałam otreby owsiane?? - niestety nie spisałam proporcji ani produktów ale przy następnym podejściu do domowego twarogu powrócę do pomysłu i sprobuje ew z gruszkami z kompotu, czy dodatkiem miodu itp. Pozostaje mi dodać jedynie ze pierwszy raz wypilam serwatkę ze smakiem. pozdrawiam serdecznie.agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!