Placuszki z serka wiejskiego
1 porcja (3 placuszki) 319 kcal B - 17,3 g T - 11 g W - 36 g błonnik - 3,7 g 3,5 WW
- Serek wiejski lekki 200 g (1 op.)
- Jajko (nr 0, 1 lub 2) 1 szt.
- Płatki owsiane 3 łyżki (tylko oznakowane jako bezglutenowe-u osób z celiakią)
- Mąka pszenna pełnoziarnista (w wersji bez mąki siemię lniane) 1 łyżka
- Jabłko 1 szt.
- Masło 1 łyżeczka
- Miód 1 łyżka
- Cynamon
Wykonanie:
- Serek, jajko, płatki mąkę/siemię lniane, cukier mieszamy w misce, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy ją łyżką oleju.
- Następnie porcje masy wykładamy na patelnię i smażymy z obydwóch stron.
- Jabłko kroimy na ćwiartki, następnie w plasterki. Smażymy krótko, aż zmiękną na maśle z miodem i doprawiamy do smaku cynamonem.
* Niestety jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia, ale coraz krótsze dni i mała dostępność światła dziennego mnie zaskakuje ;)
Smacznego :)
Witam:) Na wstępie muszę napisać, że Pani blog jest świetny! Dużo tu przepisów na zdrowe posiłki, a przy tym ciekawe i proste:) Dziś na śniadanie robiłam placuszki z tego przepisu i zastanawiam się, jakim cudem Pani rzeczywiście wyszły kształtne placuszki? Przy smażeniu masa rozwalała się na wszystkie strony:( No ale cóż, gotowe przykryłam jabłkami z cynamonem i i tak spałaszowałam :) Na pewno skorzystam z innych przepisów. Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!
UsuńTo wszystko zależy od rodzaju patelni, od tego czym te placuszki są obracane itp. ale myślę że trochę wprawy i uda się zrobić kształtne placuszki :) Pozdrawiam :)