1 porcja (około 40 g) 147 kcal B - 3,3 g T - 5 g W - 19,2 g błonnik - 5,1 g 2 WW
Składniki na około 20 porcji:
- Płatki owsiane 400 g
- Otręby gryczane 10 łyżek (80 g)
- Masło 50 g
- Miód 4 łyżki (100 g)
- Daktyle suszone 14 sztuk (80 g) zalewamy 1 szklanką wody
- Czekolada gorzka 50 g (im większa zawartość % kakao tym lepiej)
- Wiórki kokosowe 8 łyżek (50 g)
- Skórka z 3/4 cytryny
- Olejek cytrynowy 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.
- Masło i miód rozgrzać w rondelku aby się połączyły.
- Płatki owsiane, otręby, wiórki, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy, daktyle wraz wodą mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut by płatki napęczniały.
- Następnie łączymy z miodem i masłem i dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę kładziemy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając by granola się nie przypaliła.
- Po ostygnięciu łączymy z czekoladą pokrojoną w drobne kawałki (jak na zdjęciu).
Granolę możemy jeść z jogurtem, mlekiem jako dodatek do deserów lub jako samodzielna przekąska, którą możemy nosić w torebce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego! :)
jedna łyżka takiej granoli to ile kcal?
OdpowiedzUsuńjedna łyżka granoli to ile kcal?
OdpowiedzUsuń1 łyżka granoli to około 10 g zatem kaloryczność oscyluje w granicach 40 kcal.
Usuń