"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Kolorowe bułeczki

Jak zachęcić dzieciaczki do jedzenia roślin strączkowych? Otóż można je sprytnie przemycić :) Zapytacie się jak? Skorzystajcie z poniższego przepisu a przekonacie się że Wasze szkraby jak i Wy sami polubicie te niewielkie bułeczki. 

Na zdjęciach nie jest to mocno widoczne, ale na żywo czerwona fasola wspaniale komponuje się w bułeczce :) Na razie utworzyłam przepis z udziałem mąki pszennej, ale następnym razem spróbuję z pełnoziarnistej i podzielę się spostrzeżeniami, chyba że ktoś mnie w tym wyprzedzi i napisze o tym w komentarzu :)

Kolorowe bułeczki
1 bułeczka  69 kcal  B - 1,9 g  T - 3 g  W - 7,6 g  błonnik - 0,8 g   0,75 WW 


Składniki na 24 bułeczki:
  • Mąka pszenna 250 g
  • Fasola czerwona z puszki 75 g
  • Masło 75 g
  • Drożdże 10 g
  • Jogurt naturalny 50 g
  • Jaja 1 szt.
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Siemię lniane mielone 2 łyżki (20 g)
  • Pieprz
  • Kminek
  • Papryka słodka
  • Jajko do posmarowania wierzchu

  Wykonanie:
  1. Fasolę zmielić, np. przy użyciu blendera.
  2. Drożdże rozrobić z jogurtem i roztopionym masłem, połaczyć ze zmieloną fasolą, dodać około 3 łyżki mąki. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodać sól, jajko, pieprz, siemię lniane, resztę mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Z ciasta formować małe krążki (o średnicy do 4 cm) i układać na blasze. Na wierzchu każdego krążka  naciąć krzyżyk, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem i papryką słodką.
  5. Piec w 180°C-200°C około 15 minut na złoty kolor.
 

5 komentarzy:

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)