"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy
Polecam wypróbować coś zamiast cukru, jeśli nie mamy dostępu do prawdziwego miodu lub gdy chcemy po prostu urozmaicić swoje eksperymenty kulinarne proponując rodzinie coś bardziej odżywczego niż zwykły biały cukier. 


Składniki:
  •  Daktyle suszone 100 g
  • Gorąca woda 1,5 szkl.

Wykonanie:

 1. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą i odstawić na około 1-2 godzin.

2. Następnie zmiksować na gładką masę. Aby uzyskać gęstszą konsystencję można syrop gotować przez kilkanaście minut by nadmiar wody wyparował.

3. Przechowywać w słoiczku, w lodówce.

Dodawać do deserów, naleśników - tak jak miód.


Smacznego J

3 komentarze:

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)