"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Pierogi szpinakowe

Pomysł na przemycenie warzyw dla wybrednych maluchów :)


Pierogi szpinakowe  (shrekowe)

1 pieróg   50 kcal  B - 2,7 g  T -  1,9 g  W - 4,8 g  błonnik - 1,6 g    1/2 WW 

Składniki na ciasto wychodzi około 17 sztuk:

  • mąka pełnoziarnista 100g
  • szpinak 100g
  • ok 1/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
  • szpinak 200g
  • ser ricotta 125g
  • ser tarty parmezan 30g
  • jajko nr 0 lub 1  1 szt
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • Cebula 1 szt.
  • Olej 1 łyżka
  • Pomidory 2 puszki lub 4 świeże
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • świeża bazylia
  • Cukier, sól, pieprz szczypta
Wykonanie:

Ciasto szpinakowe:
  1. Szpinak włożyć na patelnię i dusić około 10 minut do momentu wyparowania wody. Odcedzić i ostudzić szpinak. 
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szpinak i wymieszać ręką. Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać w nie wodę, zagarniając mąkę wraz ze szpinakiem do środka. 
  3. Połączyć składniki i uformować kulę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne przez około 5-10 minut.
  4. Przykryć ściereczką na około 15 minut, by odpoczęło.
Farsz:
  1. Szpinak włożyć na patelnię i dusić około 10 minut, aż wyparuje woda. 
  2. Wymieszać z serem twarogowym i parmezanem, wbić jajko, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, wymieszać.
Pierogi:
  1. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki. Następnie za pomocą szklanki wycinać kółka i nakładać po łyżce nadzienia. Zlepiać brzegi formując pierożki
  2. Pierogi gotować wrzucając partiami na gorącą osoloną wodę. Gotować kilka minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Sos:
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  2. Pomidory pokroić i dodać do cebuli
  3. Gotować do momentu zagęszczenia sosu, doprawić przyprawami
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!