"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Zupa z soczewicy z ryżem

Na temat soczewicy było co nieco tu, więc nie będę się powtarzać. Dodam tylko, że dzięki sporej ilości przypraw zupa jest bardzo aromatyczna - idealna na zbliżające się jesienne wieczory :)

Zupa z soczewicy z ryżem
1 porcja (około 250g)  203,5 kcal  B - 10,7  g  T - 4,9  g  W - 25,7 g  błonnik - 6,4  g    2,5 WW


Składniki na 6-8 porcji:
  • soczewica czerwona 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Cebula pokrojona w kosteczką 1 szt.
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę-2 ząbki
  • Pomidory 5 szt
  • Ryz brązowy 1/2 szklanki 90g
  • 2,5 l bulionu
  • Imbir w proszku 1/2 łyżeczki lub kilka kawałków świeżego
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • oregano, bazylia, kolendra (najpierw uprażyć na suchej patelki a potem rozgnieść w moździerzu, sól, pieprz 1 łyżeczka
Wykonanie:
  1. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i soczewicę. Podgrzewać kilka minut na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do soczewicy, dusić przez chwilę.
  3. Wszystko zalać bulionem, dodać zioła, przyprawy i ryż, gotować aż soczewica będzie miękka, ale nierozgotowana.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)