"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Marchewkowe batoniki

Batoniki, które bez problemu można zabrać ze sobą wszędzie - do pracy, szkoły, na uczelnie. 
Dzięki czemu nie będą nas kusiły wysokokaloryczne przekąski pełne cukru i utwardzonych tłuszczy roślinnych. Zachęcam do próbowania! ;)

Marchewkowe batoniki
1 ciasteczko (ok.40g)   198 kcal  B - 4,8 g  T - 12,6 g  W - 15,9 g  błonnik - 2,5  g    1,5 WW 



Składniki na 30 batoników:



  • Marchewka starta na drobnej tarce 400g
  • Płatki migdałowe lub migdały drobno pokrojone 160g
  • Sezam podprażony na suchej patelni 1/3 szklanki (50g)
  • Mąka pełnoziarnista 1 i 1/4 szklanki (160g)
  • Płatki owsiane prawie 2 szklanki (200g)
  • Pestki słonecznika prażone na suchej patelni 10 łyżek (100g)
  • Daktyle drobno pokrojone i przelane wrzątkiem 50g
  • Żurawina przelana wrzątkiem 50g
  • Jaja nr 0 lub 1    4 szt.
  • Miód 7 łyżek (180g)
  • Olej, np. z orzechów włoskich, rzepakowy 3/4 szklanki (180g)

Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 160 st.
  2. W większej misce połączyć suche składniki: migdały+sezam+mąka+płatki+słonecznik+daktyle+żurawina.
  3. W mniejszej misce połączyć jajko, miód i olej. 
  4. Następnie przelać masę do miski z suchymi składnikami. Dodać marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Masę ułożyć w foremce wyścieloną papierem do pieczenia, dobrze uklepać.
  6. Piec przez 60-80 minut bez termoobiegu. Kroić po wystygnięciu.

Smacznego :)









Pomysł na przepis zaczerpnięty z programu: "Pascal po polsku"

1 komentarz:

  1. Prawie jak te muslii ze sklepu. wyglądają bardzo apetycznie chyba znajdę trochę czasu na takie i zrobię sobie je.

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!