"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Sałatka z soczewicy i koziego sera

Sałatka z soczewicy i koziego sera
1 porcja    524 kcal  B - 31,4 g  T - 32,3 g  W - 23,4 g  błonnik - 4,8 g    2,5 WW 


Składniki na 1 dużą porcję:
  • Papryka 1/4 szt.
  • Olej rzepakowy 1/2 łyżki
  • Soczewica zielona 1/8 szkl. (28g)
  • Cebula 1/4 szt. (25 g)
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Ser kozi twardy 75 g
  • Bułka tarta 1/2 łyżki (osoby na diecie bezglutenowej powinni użyć bułki tartej bezglutenowej)
  • Skórka z cytryny 1,2 łyżeczki
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka
  • Pomidorki cherry 100 g
  • Sałata 100 g
  • Świeży tymianek 4 gałązki

Składniki na sos:
  • Ocet z czerwonego wina 1/4 łyżki
  • Oliwa extra vergine 1/2 łyżki
  • Musztarda Dijon 1/4 łyżeczki
  • Cukier 1/4 łyżeczki

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 220st . W żaroodpornym naczyniu ułożyć paprykę i polać oliwą. Zapiekać bez przykrycia ok. 15 minut aż zmięknie.
  2. Do rondla wsypać soczewicę, dodać cebulę, liść laurowy, tymianek, zalać wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Odcedzić, wyjąć cebulę, liść laurowy i tymianek.
  3. Przyrządzić sos winegret łącząc składniki sosu.
  4. Ser kozi pokroić na 4 porcje, obtoczyć w bułce tartej, ser smażyć na oleju przez ok. 5 minut aż lekko się zrumieni i zacznie topić.
  5. W misce wymieszać soczewicę ze skórką cytrynową, natką pietruszki, pomidorami i 2/3 sosu. Na talerzu ułożyć soczewicę, udekorować papryką, sałatą, serem i polać resztą sosu.
Smacznego :)

1 komentarz:

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!