"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Carpaccio z buraków, parmezanem i orzeszkami ziemnymi

1 porcja  272 kcal  B - 8,7 g  T - 18,6 g  W - 15,4 g    1,5 WW


Składniki na 1 porcję:


  • Burak średni 1 szt.
  • Garść rukoli
  • Parmezan starty na tarce 5 g
  • Orzechy ziemne niesolone uprażone na suchej patelni 1 łyżka
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 łyżka
  • Miód 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Umyte buraki (najlepiej większą ilość, przydadzą się do innych potraw) włożyć do naczynia żaroodpornego  i piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 220 st. (Większe buraki 2 godziny). Burak jest upieczony gdy bez problemu da się w niego włożyć wykałaczkę.
  2. Po ostudzeniu obrać i pokroić buraka w cienkie plasterki. Razem z rukolą, parmezanem i orzeszkami ułożyć na talerzu. 
  3. Przygotować sos: wymieszać miód, sok z cytryny, olej, sól i pieprz (ewentualnie dolać trochę wody), a następnie polać nim pozostałe składniki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)