"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami
1 porcja  442 kcal  B - 38 g  T - 22,5 g  W - 18 g    2 WW


 


Składniki na 4 porcje:

  • Podwójna pierś z kurczaka 600 g (najlepiej z kurczaka z wolnego wybiegu lub powolnego chowu) pokrojona w kawałki
  • Papryka czerwona 1 szt. pokrojona w kostkę
  • Cebula 1 szt. pokrojona w półksiężyce
  • Curry w proszku 1 łyżka
  • Kurkuma w proszku 1 łyżka
  • Płatki chilli
  • Pieprz,sól
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Mleko kokosowe 1 szklanka 250 ml (przepis na domowe mleko kokosowe)
  • Warzywa mrożone, a w sezonie świeże (mieszane: brokuły, kalafior, groszek zielony, fasolka szparagowa) 800 g
  • Czosnek 3 ząbki przeciśnięty przez praskę
  • Imbir świeży kawałek 3 cm starty na tarce
  • Cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka
Wykonanie:
  1. Zagotuj wodę w garnku, a gdy  zacznie wrzeć dodaj warzywa i gotuj 8-10 minut (w między czasie przygotuj kurczaka). Następnie przełóż je do miseczki i odłóż na bok.
  2. W misce wymieszaj czosnek, chilli, sok z cytryny, imbir oraz 1 łyżkę oleju. Do przygotowanej mieszanki dodaj kawałki kurczaka, które dodatkowo posyp solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 10 minut.

3.W woku lub głębokiej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę oraz kurczaka wraz z marynatą i smaż na złoty kolor.


4. Następnie zmniejsz ogień i dodaj curry, kurkumę oraz cukier. Duś pod przykrywką 5 minut, dolej mleko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Niewielką ilość zimnej wody połącz z mąką kukurydzianą i wlej do kurczaka i mleka kokosowego, po czym dodaj ugotowane warzywa i gotuj jeszcze chwilę.


5. Podawaj z ryżem jaśminowym lub, paraboiled.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Danie było smaczne i dietetyczne, cieszyła się cała rodzina

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)