"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Kaszotto z suszonymi pomidorami

Staram się by w moim jadłospisie gościło jak najwięcej kasz. Z tego powodu gdy przygotowuję kaszę jako dodatek skrobiowy do obiadu, często gotuję jej więcej by móc ją potem wykorzystać np. w kolacji na drugi dzień. 
Dzięki czemu nie poświęcam ponownie czasu na jej gotowanie tylko od razu mogę przystąpić do jej dalszego wykorzystania. Czego dowodem może być poniżej zaproponowane danie. Powstało z produktów, które akurat miałam w lodówce, dlatego jeśli brakuje Wam któregoś ze składników - to nie bójcie się eksperymentować! 
Jednak zapewniam, że poniższe zestawienie jest przepyszne! No to do dzieła!

Kaszotto z suszonymi pomidorami

1 porcja  303 kcal  B - 17,3 g  T - 8,6 g  W - 41,8 g    4 WW





Składniki na 2 porcje:
  • Ugotowana kasza pęczak lub gryczana biała 2 szklanki (280g) lub 140g surowej kaszy  jak ugotować kaszę gryczaną / jak ugotować kaszę pęczak
  • Pietruszka korzeń 1/2 szt.
  • Cukinia 1/2 szt.
  • Kilka pieczarek
  • Garść rukoli
  • Pomidory suszone pokrojone w paski (nie z oleju) 6 szt.
  • Cebula drobno pokrojona 1/2 szt.
  • Słonecznik uprażony na suchej patelni 1 łyżka (10g)
  • Ser mozzarella light pokrojona w kostkę (120g)
  • Tymianek suszony, sól, pieprz
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
Wykonanie:
  1. Warzywa umyć. Cukinię oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cukinii i pietruszki nie trzeba obierać). Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą na łyżce oleju, Dodać kolejno warzywa, pomidory suszone, kaszę, przyprawy, rukolę i słonecznik (robiąc kilkuminutowe przerwy między dodaniem kolejnych składników).
  2. Gdy wszystko zostanie podgrzane, wierzch dania posypać serem, zdjąć z ognia i przykryć przykrywką. podawać po ok. 5 minutach (tak aby ser się rozpuścił).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)