"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Kotleciki z indyka z warzywami dla dzieci

Kotleciki z indyka z warzywami dla dzieci
 


Składniki na 23 szt. po 30g (porcja dla niemowlęcia):

  • Mięso mielone z piersi indyka 500g
  • Warzywa (np. brokuł, starta marchew, por drobno krojony) 200g
  • Jajko z wolnego wybiegu 1 szt.
  • Bułka tarta (najlepiej domowej roboty) 3 łyżki
  • Przyprawa curry 1 łyżeczka
  • Koperek 1 łyżka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
  1. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, wrzucić warzywa i gotować 8 minut. Warzywa odcedzić, powstały wywar odstawić.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki oraz warzywa rozgniecione widelcem. Formować podłużne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni po minucie na każdej ze stron. 
     3. Następnie zalać wszystkie podsmażone kotleciki wodą pozostałą z gotowania warzyw i dusić pod przykryciem 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia, poporcjować i zamrozić. Gdy zechcemy je odgrzać wystarczy wrzucić na wrzątek na 10 min, lekko wystudzić i podawać.




Naszej Miszelince baaardzo smakowały :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)