"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Skojarzenie do słowa ketchup? Papryka !

W skład najchętniej serwowanej dzieciom kolacji wchodzi: uwielbiana przez maluchów parówka oraz ketchup. Tematem parówki zajmiemy się innym razem, natomiast teraz skupimy się na popularnym dodatku - ketchupie.

Czy podawanie go dzieciom jest dobrym posunięciem?
Otóż, jak najbardziej tak, gdyż pod tą postacią ceniony składnik pomidorów - likopen staje się najlepiej przyswajalny. Co ważne - znajduje się go 6-krotnie więcej w pomidorach poddanych obróbce termicznej i dodaniu do niej porcji tłuszczu roślinnego, niż w jego surowym odpowiedniku. Związek ten chroniąc przed atakiem wolnych rodników, dba o kondycję naszego serca, kości oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.


Jednakże jak to ze wszystkimi produktami bywa, w sklepie możemy się natknąć na parę pułapek.
Czy produkt zawierający koncentrat pomidorowy, wodę, środki zagęszczające, regulatory kwasowości, substancje konserwujące i sacharynian sodu można jeszcze nazwać ketchupem?

Choć jego ceny wahają się od 2 zł do 14 zł za litr - to często dodawane są do niego konserwanty, których w prawdziwym ketchupie być nie powinno, gdyż pasteryzacja jest naturalnym procesem ich konserwacji. Nie zawsze ten najdroższy jest najbardziej wartościowy, dlatego czytajmy informacje na opakowaniu. Prawidłowy skład ketchupu to widniejące na etykiecie: pomidory, cukier, ocet, sól, przyprawy.

Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu na domowy ketchup, który smakuje wyśmienicie i pozbawiony jest zagęstników, sztucznych aromatów oraz substancji konserwujących.
Jego głównym składnikiem będzie papryka, która niesie ze sobą ogromna porcję witaminy C (więcej niż cytryna!), gdyż  jest to jedyne warzywo, które pomimo obróbki termicznej traci niewielkie ilości tej nietrwałej witaminy.
Wspaniała informacja dla diabetyków, gdyż porcja domowego ketchupu to zaledwie 1/5 WW* !



Ketchup pomidorowo - paprykowy

1 łyżka (15g)  25 kcal  B - 0,2 g  T - 1,2 g  W - 1,7 g  błonnik - 0,3 g   1/5 WW 
Cena sklepowego ketchupu (1 kg): 14 zł
Cena naszej wersji (1 kg): ok. 7 zł


Składniki na 8 słoiczków po 200 ml:

  • 1400 g papryki czerwonej po oczyszczeniu i pokrojeniu
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 80 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżeczek papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
  1. Paprykę oczyścić i pokroić na małe kawałki. Podgrzewać w większym garnku około 15 minut, aby papryka trochę zmiękła. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować paprykę blenderem, lecz zostawiając przy tym małe grudki papryki. 
  2. Garnek ze zmiksowaną papryką umieścić z powrotem na ogniu, dodając do niej przecier, wyciśnięty czosnek oraz liście laurowe. 
  3. Mieszać i próbować mieszankę po każdorazowym dodaniu nowego składnika, gdyż w zależności od preferencji smakowych można korygować ilość dodawanych przypraw.
  4. W kolejności dołączamy: cukier, olej, ocet, paprykę ostrą i sól. Mieszamy i próbujemy. Gotujemy około 30 minut i gorące przekładamy do słoików. Dokładnie zakręcamy, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !


*1 WW - jest to porcja produktu, która zawiera 10 g węglowodanów łatwo przyswajalnych, np. 1WW = kromka chleba lub łyżka ryżu. To bardzo ważna informacja dla osób chorych na cukrzycę, gdyż ilość spożytych przez nich węglowodanów podlega ścisłej kontroli.


7 komentarzy:

  1. Witam!
    Robię ten ketchup już drugi raz. Poprzednim razem zrobiłam tylko jeden mały słoiczek, ale wszystkim bardzo smakował i szybko się skończył :P Dzisiaj jest drugie podejście. Tym razem obrałam paprykę, żeby ketchupu mogła spróbować też moja mama. Niestety poprzednim razem jak zobaczyła skrawki skórki to nawet przekonywanie jej, że jest wyśmienity nie zmusiło jej do wypróbowania :P Dziękuję Ci bardzo za ten przepis! I ogólnie za całego bloga. Jest super!
    Pozdrawiam!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci bardzo za tak miłe i budujące słowa :)
    Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a skad wiesz, ze przetwory pominorowe zapobiegaja nowotworom? tzn to bardzo ciekawe, gdzies kiedys slyszalam, ale jak probowalam sprawdzic, to znalazlam tylko to http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/199/ketchup-vs-rak/ . jestem wiec ciekawa twojego zrodla. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetwory pomidorowe, czyli ketchup, przeciery, koncentraty, sosy zapobiegają nowotworom ze względu na obecność likopenu zawartego m.in. w pomidorach.

      Dane dotyczące jego działania przeciwnowotworowego uzyskałam z książek żywieniowych, z których korzystałam.

      Natomiast podaję linka do bardzo ciekawego i wyczerpującego artykułu na temat likopenu:
      http://naukadlazdrowia.pl/likopen-%E2%80%93-panom-polecamy-pomidory/
      Zapraszam do lektury. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Faktycznie świetny przepis! Ja jeszcze dodałam trochę goździkow i cynamonu. Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno wypróbuje, a jak i ile czasu można przechowywać ten ketchup ?

    OdpowiedzUsuń
  6. W chłodnym miejscu może być przechowywany nawet rok :)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!