Ogórek świeży składa się w 96 procentach z wody, co czyni go niskokalorycznym warzywem (6-8 kcal/100g), jednakże nie ma do zaoferowania zbyt dużej palety witamin, w największych ilościach dostarcza witaminy K (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi) oraz makroelementów tj. magnez i potas.
Zawiera w sobie enzym askorbinazę, która powoduje niszczenie witaminy C w produktach przechowywanych blisko ogórka. Dotyczy to szczególnie pomidorów, które tak chętnie łączymy. Przez ten związek neutralizujemy zawartą w pomidorze wrażliwą witaminę. Poza tym ogórek zielony niczym specjalnym się nie wyróżnia.
Zawiera w sobie enzym askorbinazę, która powoduje niszczenie witaminy C w produktach przechowywanych blisko ogórka. Dotyczy to szczególnie pomidorów, które tak chętnie łączymy. Przez ten związek neutralizujemy zawartą w pomidorze wrażliwą witaminę. Poza tym ogórek zielony niczym specjalnym się nie wyróżnia.
Jednakże gdy poddamy go procesowi kwaszenia - najstarszej i najpopularniejszej metody utrwalania żywności - jego wartości odżywcze znacznie wzrosną!
Podczas kiszenia tworzy się kwas mlekowy, który dobroczynnie wpływa na naszą florę jelitową, wymiatając z niej chorobotwórcze drobnoustroje, zaszczepiając przy tym dobre bakterie, które podnoszą naszą odporność i regulują pracę układu pokarmowego.
Kiszonki to dobre źródło witaminy C, magnezu oraz błonnika. Ubywa z nich kalorii, a co za tym idzie polecane są podczas odchudzania. Wrażliwe żołądki mogą się o niego pokusić, gdyż w przeciwieństwie do świeżego ogórka są łatwostrawne.
Kiszonki to dobre źródło witaminy C, magnezu oraz błonnika. Ubywa z nich kalorii, a co za tym idzie polecane są podczas odchudzania. Wrażliwe żołądki mogą się o niego pokusić, gdyż w przeciwieństwie do świeżego ogórka są łatwostrawne.
Nadciśnieniowcy powinni kontrolować spożycie kiszonek ze względu na dużą zawartość soli, dlatego należy je łączyć ze świeżymi warzywami i owocami.
Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu na domowe kwaszone ogórki, gdyż te sklepowe najczęściej są przesolone. A kiszenie ogórków to nie sztuka i warto je sobie przyrządzić samemu.
Ogórki kwaszone
1 porcja (100g) 11 kcal B - 1 g T - 0,1 g W - 1,4 g błonnik - 0,5 g 1/6 WW
Składniki na 10 słoików o pojemności 1 litra:
- 10 słoików o pojemności 1 litra
- 4 kg ogórków gruntowych
- 20 ząbków czosnku
- kilka łodyg kopru
- 100 g świeżego obranego chrzanu
- liście dębu, chrzanu lub wiśni
- 5 płaskich łyżek soli kamiennej
- 5 litrów wody
Wykonanie:
- Ogórki umyć, wkładać pionowo do słoików, dokładając przy tym po 2 ząbki czosnku i 10g chrzanu i kopru, po uzupełnieniu całego słoika na wierzch należy umieścić po kilka liści dębu, chrzanu lub wiśni.
- W garnku ogrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej sól.
- Następnie letnią wodą zalewamy wszystkie uzupełnione składnikami słoiki. Zakręcamy i przez kilka dni przechowujemy w temperaturze pokojowej. Potem umieszczamy je w chłodniejszym miejscu, np. w piwnicy.
- Jednak już po 4 dniach możemy otworzyć słoik i cieszyć się smakiem ogórków mało solnych równie pysznych i jakże odżywczych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)