Jednakże gdy jesteśmy fanami owych placków ziemniaczanych i jemy je zbyt często, a wraz z nimi wskazówka na wadze wędruje do niebezpiecznego, wysokiego poziomu - poszukajmy alternatywy. Ziemniaki zastąpmy cukinią, mąkę - otrębami, zwykłą patelnię na grillową, kaloryczność spada 4-krotnie i już możemy się cieszyć smakiem bez wyrzutów sumienia!
Placuszki z cukinii bez mąki
1 porcja (4 placuszki) 68 kcal B - 5,6 g T - 2,6 g W - 5 g błonnik - 4 g 0,5 WW
Składniki na 5 porcji (20 placuszków):
- 2 młode średnie cukinie (700g)
- 1 średnia cebula
- 2 jajka (najlepiej nr 0, 1 lub 2)
- 7 łyżek (30 g) otrębów pszennych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos tzatziki:
- 2 ogórki gruntowe
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do maszyny (tak jak na zdjęciu). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki razem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Patelnię grillową natłuścić niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą pedzelka. Nakładać na patelnię po łyżce ciasta i formować niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron po 2-3 minuty.
3. Przygotować sos tzatziki: ogórki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać.
3. Podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielnie jako przekąskę. Serwować z sosem pomidorowym, domowym ketchupem lub sosem tzatziki. Smakuje wybornie!
Fajny przepis:) Brakuje mi tylko opisu kiedy dodajemy płatki i jajka;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie co z jajkami i płatkami? Domyślam się, że dodajemy je od razu do cukini i cebuli, tak? :)
OdpowiedzUsuńTak zgadza się :)
OdpowiedzUsuńja zmieliłam płatki na mączkę i wtedy dodałam :) Placuszki smażyły się super :) Pychotka
OdpowiedzUsuń