Badam burfi - indyjska słodycz
1 kawałek 56 kcal B - 1,1 g T - 3,9 g W - 4,3 g błonnik - 0,6 g 0,5 WW
Składniki na około 20 kawałków:
- Migdały obrane ze skórki (migdały zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, następnie skórka będzie sama odchodzić) 1 szkl. (ok.100g)
- Cukier ½ szkl. (75g)
- Kardamon szczypta
- Masło niesolone lub glee 2 łyżki (30g)
- Mleko ok. 1/3 szkl.(ok. 80g)
Wykonanie:
- Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco by umożliwiło połączenie składników)
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni, wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze ok., minutę drewnianą łyżką.
- Blachę lub tackę smarujemy masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami migdałów, pistacji i lekko docisnąć.
- Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty. Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.
Smacznego :)
Ale fajne. Mało składników, proste wykonanie. Naprawdę takie coś robią w Indiach? Bardzo lubię poznawać smaki innych kultur, dlatego chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńGE-NIA-LNE!!!!
OdpowiedzUsuńSzybko poszlo i dosyc latwo :D polecam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ma indyjskie badam burfi :-)
OdpowiedzUsuń