"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Badam Burfi - indyjska słodycz

Badam burfi - indyjska słodycz
1  kawałek  56 kcal  B - 1,1  g  T - 3,9  g  W - 4,3 g  błonnik - 0,6 g    0,5 WW 



Składniki na około 20 kawałków:
  • Migdały obrane ze skórki (migdały zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, następnie skórka będzie sama odchodzić) 1 szkl. (ok.100g)
  • Cukier ½ szkl. (75g)
  • Kardamon szczypta
  • Masło niesolone lub glee 2 łyżki  (30g)
  • Mleko ok. 1/3 szkl.(ok. 80g)

Wykonanie:
  1. Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco by umożliwiło połączenie składników)
  2. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni, wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze ok., minutę drewnianą łyżką.
  3. Blachę lub tackę smarujemy masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami migdałów, pistacji i lekko docisnąć.
  4. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty. Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Ale fajne. Mało składników, proste wykonanie. Naprawdę takie coś robią w Indiach? Bardzo lubię poznawać smaki innych kultur, dlatego chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko poszlo i dosyc latwo :D polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis ma indyjskie badam burfi :-)

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)