403 kcal B - 34,4 g T - 22,7 g W - 14 g błonnik - 5,4 g 1,5 WW
Składniki na 1 porcję:
- Szpinak mrożony 150g
- Ser twarogowy chudy 50g
- Jajka 2 szt.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę 1 ząbek
- Gałka muszkatołowa
- Mąka pełnoziarnista 1-2 łyżki (15-30g) (osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć zmielonego siemienia lnianego)
- Jogurt naturalny 50g
- Ogórek gruntowy 1 szt.
- Pieprz ziołowy
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy 1 łyżka do smażenia
Wykonanie:
- Szpinak rozmrozić na patelni, przyprawić gałką muszkatołową i lekko ostudzić.
- Do miski wbić jajka i połączyć z mąką oraz serem. Do masy dodać rozmrożony szpinak oraz czosnek. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem zwykły i ziołowym.
- Smażyć na rozgrzanej patelni formując okrągłe placuszki. Powinno wyjść 4-5 placuszków.
- Przygotować sos: Zetrzeć na tarce ogórek i wymieszać z jogurtem i przyprawami. Polać placuszki.
Smacznego :)
Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/02/szpinakowe-placuszki-z-twarogiem.html
placuszki goscily dzis u nas po raz pierwszy,sa przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu, tylko składniki wzięłam razy dwa, by wyszło więcej placuszków. Wyszły przepyszne, lądują już u mnie w przepiśniku i pewnie zagoszczą na talerzu jeszcze nie raz :) Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń