Klimaty włoskie, a jakie pyszne! W sezonie zimowym polecam wszelkiego rodzaju zupki, a kremy są wprost fenomenalne, gdyż możemy w ten sposób przemycić sporą porcję warzyw :)
Dodatkowo silny antyoksydant likopen w ogromnych ilościach znajduje się w pomidorach poddanych obróbce termicznej. Zatem jak zawsze oprócz tego, że jest smacznie to jest również zdrowo :) Zapraszam!
Zupa krem z papryki i pomidorów z mozzarellą
1 porcja 342 kcal B - 22,3 g T - 18,4 g W - 21 g błonnik - 8 g 2 WW
Składniki na 2 porcje:
- Pomidory pokrojone na ćwiartki 500g
- Papryka wydrążona i przecięta na pół 3 szt.
- Bulion 0,5 l
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Chilli 1 łyżeczka
- Tymianek 2 gałązki
- Mozzarella light 1 op. (125g)
- Pestki dyni 50g
- Sól, pieprz
- Olej kilka łyżek
Wykonanie:
- Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i włóż nieobrane ząbki czosnku.
- Paprykę włóż na folię aluminiową na blaszkę skórką do góry.
- Równocześnie piecz warzywa w piekarniku ustawionym na temperaturę 230 st. około 15 minut (aż skórka papryki zrobi się ciemna).
- W tym czasie pokrój drobno cebulę i usmaż w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa.
- Następnie do cebuli dolej bulion i gotuj.
- Paprykę wyciągnij z piekarnika i obierz ze skórki.
- Do wywaru dodaj paprykę, pomidory i wyciśnięte ząbki czosnku. Potem dopraw zupę chilli, tymiankiem, solą i pieprzem i zmiksuj blenderem.
- Krem należy podawać z pokrojona w kostkę mozzarellą oraz pestkami dyni/ słonecznika.
Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty z programu "Rewolucja na talerzu".
Witam,
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić zupę według tego przepisu. Jednak nie ma podanej informacji, jak długo należy piec warzywa.
Poprawione :)
UsuńJedna porcja to ile gramów ?
OdpowiedzUsuńJedna porcja to około 250 g :)
Usuńsuper przepis :) brakuje mi tylko informacji o konieczności sparzenia i obrania pomidorków ;)
OdpowiedzUsuń