1 porcja (kawałek grubości 1 cm) 114 kcal B - 2,4 g T - 7,8 g W - 8 g błonnik - 1,4 g 1 WW
Składniki na prostokątną blaszkę o dł. 25 cm:
- Mąka pełnoziarnista 2/3 szklanki (90g)
- Cukier trzcinowy 1/2 szklanki (75g)
- Soda 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
- Zmielone goździki 1/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Ziele angielskie 1/4 łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Sól 1/4 łyżeczki
- Jajka 2 szt.
- Olej rzepakowy 1/3 szklanki (70g)
- Marchewka starta na drobnej tarce 1 szklanka
- Ananas pokrojony (świeży lub z puszki) 1/2 szklanki
- Orzechy włoskie drobno pokrojone 1 szklanka
- Do polania: Czekolada gorzka 50g+kilka łyżek mleka+płatki migdałowe 50g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 175 st.
- Składniki suche wymieszać razem: mąka+cukier+soda+proszek do pieczenia+przyprawy. W osobnej misce połączyć jajka z olejem.
- Obie masy ze sobą połączyć i dodać pozostałe składniki: orzechy, marchewkę i ananasa.
- Dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do podłużnej blaszki o długości 25 cm i piec 40-45 minut.
- Do polania: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ewentualnie dolać kilka łyżek mleka. Rozprowadzić na jeszcze ciepłym upieczonym cieście.
Smacznego :)
Inspiracja przepisu pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)