"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
1 porcja (kawałek grubości 1 cm)    114 kcal  B - 2,4 g  T - 7,8 g  W - 8 g  błonnik - 1,4  g   1 WW 






Składniki na prostokątną blaszkę o dł. 25 cm:
  • Mąka pełnoziarnista 2/3 szklanki (90g)
  • Cukier trzcinowy 1/2 szklanki (75g)
  • Soda 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
  • Zmielone goździki 1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Ziele angielskie 1/4 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Jajka 2 szt.
  • Olej rzepakowy 1/3 szklanki (70g)
  • Marchewka starta na drobnej tarce 1 szklanka
  • Ananas pokrojony (świeży lub z puszki) 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie drobno pokrojone 1 szklanka
  • Do polania: Czekolada gorzka 50g+kilka łyżek mleka+płatki migdałowe 50g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Wykonanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 175 st.
  2. Składniki suche wymieszać razem: mąka+cukier+soda+proszek do pieczenia+przyprawy. W osobnej misce połączyć jajka z olejem. 
  3. Obie masy ze sobą połączyć i dodać pozostałe składniki: orzechy, marchewkę i ananasa.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Masę przelać do podłużnej blaszki o długości 25 cm i piec 40-45 minut.
  6. Do polania: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ewentualnie dolać kilka łyżek mleka. Rozprowadzić na jeszcze ciepłym upieczonym cieście.

Smacznego :)










Inspiracja przepisu pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)