Czy próbowaliście samodzielnie wytworzyć ser? Wyrób twarogu jest nieco bardziej czasochłonny, natomiast wyrób serka ze słodkiego mleka jest naprawdę proste i trwa zaledwie 15 minut!
15 minut wystarczy by poczuć smak domowego wyrobu i jakież to niezwykłe być świadkiem powstawania z płynnego mleka, produktu o stałej konsystencji. Warto spróbować, polecam!
A czy Wy próbowaliście wytworzyć inne rodzaje sera, jak Wam poszło? Pochwalcie się :)
15 minut wystarczy by poczuć smak domowego wyrobu i jakież to niezwykłe być świadkiem powstawania z płynnego mleka, produktu o stałej konsystencji. Warto spróbować, polecam!
A czy Wy próbowaliście wytworzyć inne rodzaje sera, jak Wam poszło? Pochwalcie się :)
Domowy serek ze słodkiego mleka
Składniki:
- Mleko pasteryzowane 1 l
- Sok z cytryny 4-5 łyżek
- Sól (niekoniecznie)
Wykonanie:
1. Mleko wlewamy go garnka. Podgrzewamy do temperatury 85°C, po czym dodajemy sok z cytryny, chwilę mieszamy.
2. Zestawiamy z palnika i zostawiamy na 10 minut.
3. Przygotowujemy drobne sitko i ewentualną gazę lub kawałek materiału, które wkładamy do sitka.
4. Po upływie 10 minut za pomocą cedzaka przekładamy powstały ser na sitko i odsączamy z serwatki, ewentualnie solimy.
5. Ser przechowujemy w lodówce, najlepiej jeść po 1 – godzinnym schłodzeniu.
1. Mleko wlewamy go garnka. Podgrzewamy do temperatury 85°C, po czym dodajemy sok z cytryny, chwilę mieszamy.
2. Zestawiamy z palnika i zostawiamy na 10 minut.
3. Przygotowujemy drobne sitko i ewentualną gazę lub kawałek materiału, które wkładamy do sitka.
4. Po upływie 10 minut za pomocą cedzaka przekładamy powstały ser na sitko i odsączamy z serwatki, ewentualnie solimy.
5. Ser przechowujemy w lodówce, najlepiej jeść po 1 – godzinnym schłodzeniu.
Z podanych proporcji wychodzi około 210 g serka
Jakie macie pomysły na wykorzystanie powstałej serwatki? |
Smacznego!
dla mnie to wygląda jak zwarzone mleko :P
OdpowiedzUsuńZa to smakuje wybornie ;)
UsuńNa serwatce można ugotować żurek. Wkroić do serwatki pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawę "kucharek" lub kostkę bulionową ,ugotować do miękkości, podprawić śmietaną, Podawać z jajkiem na twardo, białą kiełbaską pokrojoną w talarki, można dla wzbogacenia smaku dodać 2 łyżki podsmażonej na rumiano pokrojonej w kosteczkę cebuli.
UsuńPycha i bardzo zdrowe
W uzupełnieniu przepisu na żurek : jeśli żurek jest mało kwaśny doprawić sokiem z cytryny
OdpowiedzUsuńZ serwatki (pozostałej z białego sera/twarogu bez soku z cytryny) zrobiłam kiedyś koktajl-dodałam jogurt naturalny(być może miał mleko w proszku...... tyle żeby nie wygladal jak serwatka) oraz dojrzale soczyste gruszki i zmiksowałam (istnieje tez możliwość ze dodałam otreby owsiane?? - niestety nie spisałam proporcji ani produktów ale przy następnym podejściu do domowego twarogu powrócę do pomysłu i sprobuje ew z gruszkami z kompotu, czy dodatkiem miodu itp. Pozostaje mi dodać jedynie ze pierwszy raz wypilam serwatkę ze smakiem. pozdrawiam serdecznie.agnieszka
OdpowiedzUsuń