Jak wynika z zamieszczonego niżej przepisu ciasteczka pieczemy dwa razy: najpierw formujemy ciasto na kształt bochenka chleba i pieczemy. Następnie po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na kawałki i znów pieczemy z obydwu stron, dzięki czemu biscotti charakteryzuje się chrupkością i niezwykłą trwałością. najlepiej smakują z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, maczane w ulubionym płynie.
Będą wspaniale smakować na II śniadanie, podwieczorek lub z kubkiem kakao i sztuką owocu mogą stanowić pełnowartościowe śniadanie dla zabieganych. Wersji cantuccini jest mnóstwo, jednak tradycyjne pieczone jest z dodatkiem migdałów. Ja użyłam pistacji, rodzynek i daktyli, ale inwencja twórcza jest jak najbardziej dozwolona,a Wy z jakimi dodatkami lubicie najbardziej?
Aromatyczne biscotti
1 ciasteczko (grubość ok 2cm) 228 kcal B - 5,5 g T - 5 g W - 39 g błonnik - 2 g 4 WW
Składniki na 15 ciasteczek:
Suche składniki:
- Mąka pszenna 1,5 szklanki (200g)
- Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Mokre składniki:
- Jajka (nr 0,1 lub 2) 2 szt.
- Cukier 1/2 szklanki (100g)
- Miód 2 łyżki (50g)
- Olej rzepakowy lub oliwa 1/4 szklanki (54g)
- Aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
- Skórka otarta z 1/4 cytryny
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Rodzynki/ daktyle 1/3 szklanki (50g)
- Pistacje drobno pokrojone 2 garście (40g)
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
2. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre.
3. Następnie połączyć obie masy, dodać pokrojone rodzynki, daktyle i pistacje, wymieszać, aż do dokładnego połączenia się składników.
4. Nadać kształt ciastu (podłużny bochenek).
5. Piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia około 25 minut.
6. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić na kawałki grubości około 1 - 2 cm.
7. Następnie ponownie włożyć do piekarnika i piec po 5 minut z każdej strony.
8. Ostudzić i jeść!
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni.
Smacznego !
na pewno wyprubuję! i zapraszam również do mnie ;)
OdpowiedzUsuńand-our-joy.blogspot.com
Na pewno wypróbuję. :) Szkoda tylko że jedno takie ciasteczko ma sporo kalorii. Zrobię je w następny weekend. :)
OdpowiedzUsuńAle jest to jedno naprawdę spore ciasteczko :)
Usuńporównujac do normalnego biscotti to jest malutko kalorii, pozatym to jest kawał ciacha :D Jutro bede robic jak znajde czas bo czas zaczac troche dietetyczniej sie odzywiac, to napewno. Wrzuciłas moze ten przepis na przepisy dietetyczne Figury na fejsiku? Fajny konkurs, biore inspiracje z tamtad
OdpowiedzUsuńZatem zapraszam do podzielenia się opinią jak wyszły ciasteczka:)
UsuńA o konkursie nie słyszałam, byłabym wdzięczna za podanie adresu strony :)
Pozdrawiam :)