Kolejny przepis z serii "ZRÓB TO SAM". Zapraszam!
Domowy jogurt naturalny
Domowy jogurt naturalny
Składniki:
- Mleko pateryzowane 3,2% 1 l
- Jogurt naturalny 150 g może być zwykły, bałkański lub grecki (bez mleka w proszku, np.: Bakoma, Mlekpol, Dr.Oetker, Piątnica – w zależności od tego jaka chcemy osiągnąć konsystencję jogurtu.
Wykonanie:
1. Mleko podgrzać do temperatury około 40°C. Aby poznać czy mleko osiągnęło prawidłową temperaturę, należy co jakiś czas wkładać palec do mleka, jeśli nie zdołamy już wytrzymać dłużej niż 10 s - temperatura jest odpowiednia (metoda dla osób nie posiadających termometru).
3.
Chwilę pomieszać, zestawić z palnika i przelać nasz
domowy jogurt do słoika lub termosu. Okryć szczelnie kocem, odstawić w ciepłe
miejsce na około 6-7godzin.
4.
Po tym czasie jogurt jest gotowy, należy go wstawić do
lodówki, ważny jest około tygodnia.
5.
Filiżankę jogurtu możemy odlać jako „starter” do
przygotowania kolejnej porcji domowego jogurtu.
Smacznego!
Witam, czy taki samodzielnie wykonany jogurt można podać niemowlęciu 11-miesięcznemu?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńJak najbardziej w tym wieku można wprowadzać już pierwsze produkty mleczne, w tym samodzielnie przyrządzony jogurt naturalny :)
Czytałam nawet, że wytworzenie jogurtu w domu jest tańsze niż kupienie dobrego jogurtu, czy to prawda?
OdpowiedzUsuń