"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Domowy jogurt naturalny

Kolejny przepis z serii "ZRÓB TO SAM". Zapraszam!

Domowy jogurt naturalny

Po 7 godzinach...

Składniki:
  •  Mleko pateryzowane 3,2% 1 l
  • Jogurt naturalny 150 g może być zwykły, bałkański lub grecki (bez mleka w proszku, np.: Bakoma, Mlekpol, Dr.Oetker, Piątnica – w zależności od tego jaka chcemy osiągnąć konsystencję jogurtu.
                                 


Wykonanie:

1.   Mleko podgrzać do temperatury około  40°C. Aby poznać czy mleko osiągnęło prawidłową temperaturę, należy co jakiś czas wkładać palec do mleka, jeśli nie zdołamy już wytrzymać dłużej niż 10 s  - temperatura jest odpowiednia (metoda dla osób nie posiadających termometru).



2.   Do jogurtu dodać trochę ciepłego mleka, wymieszać i wlać całość do garnuszka z mlekiem.

3.   Chwilę pomieszać, zestawić z palnika i przelać nasz domowy jogurt do słoika lub termosu. Okryć szczelnie kocem, odstawić w ciepłe miejsce na około 6-7godzin.

4.   Po tym czasie jogurt jest gotowy, należy go wstawić do lodówki, ważny jest około tygodnia.

5.   Filiżankę jogurtu możemy odlać jako „starter” do przygotowania kolejnej porcji domowego jogurtu.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam, czy taki samodzielnie wykonany jogurt można podać niemowlęciu 11-miesięcznemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Jak najbardziej w tym wieku można wprowadzać już pierwsze produkty mleczne, w tym samodzielnie przyrządzony jogurt naturalny :)

      Usuń
  2. Czytałam nawet, że wytworzenie jogurtu w domu jest tańsze niż kupienie dobrego jogurtu, czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)