"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Mrożony mus owocowy


Mrożony mus lub też podany w formie koktajlu świetnie zaspokaja chęć na coś słodkiego. Banany nadają wspaniale kremową konsystencję dzięki czemu mogłoby się wydawać, że jemy "lody" ze sporym dodatkiem śmietanki. Tymczasem składniki to jedynie owoce i najlepsza ze wszystkich czekolad - czekolada gorzka. 

Wybierajcie tą z największą zawartością kakao (minimum 70%), a i czekolada biała mimo swej nazwy czekoladą nie jest, tłuszcz i cukier to jej podstawowe składniki - pamiętajcie o tym gdy następnym razem zamiast gorzkiej wybierzecie białą! 

Osoby kontrolujące poziom glukozy we krwi zamiast banana mogą użyć jogurtu naturalnego.
Pomysł zaczerpnięty z programu "Rewolucje na talerzu"


Mrożony mus owocowy
1 porcja  315 kcal  B - 6,2 g  T - 11 g  W - 41,5 g  błonnik - 14,8  g    4 WW

Składniki na 2 porcje:

  • Banany 2 szt.
  • Maliny 200 g
  • Jagody 100 g
  • Siemię lniane 2 łyżeczki
      Składniki na polewę:
  • Gorzka czekolada min. 70% kakao  50 g
  • Woda 2 łyżki




Wykonanie:

1. Zmiksować owoce na gładką masę, przelać do pucharków i wstawić do zamrażarki na 30 minut.

2. Rozpuścić na parze lub w kąpieli wodnej czekoladę z wodą.

3. Schłodzony mus polać polewą. 



Smacznego J

1 komentarz:

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)