Mrożony mus lub też podany w formie koktajlu świetnie zaspokaja chęć na coś słodkiego. Banany nadają wspaniale kremową konsystencję dzięki czemu mogłoby się wydawać, że jemy "lody" ze sporym dodatkiem śmietanki. Tymczasem składniki to jedynie owoce i najlepsza ze wszystkich czekolad - czekolada gorzka.
Wybierajcie tą z największą zawartością kakao (minimum 70%), a i czekolada biała mimo swej nazwy czekoladą nie jest, tłuszcz i cukier to jej podstawowe składniki - pamiętajcie o tym gdy następnym razem zamiast gorzkiej wybierzecie białą!
Osoby kontrolujące poziom glukozy we krwi zamiast banana mogą użyć jogurtu naturalnego.
Pomysł zaczerpnięty z programu "Rewolucje na talerzu"
Mrożony mus owocowy
1 porcja 315 kcal B - 6,2 g T - 11 g W - 41,5 g błonnik - 14,8 g 4 WW
Składniki na 2 porcje:
- Banany 2 szt.
- Maliny 200 g
- Jagody 100 g
- Siemię lniane 2 łyżeczki
Składniki na polewę:
- Gorzka czekolada min. 70% kakao 50 g
- Woda 2 łyżki
Wykonanie:
1. Zmiksować owoce na gładką
masę, przelać do pucharków i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
2. Rozpuścić na parze lub w
kąpieli wodnej czekoladę z wodą.
3. Schłodzony mus polać polewą.
Smacznego
J
Robiłam, pychotka :P
OdpowiedzUsuń