Jako że jestem mieszkanką Śląska kluski na parze, inaczej buchty są jednym z moich ulubionych przysmaków.
Jednakże moim wnikliwym okiem dietetyka zastanawiałam się jak wpłynąć na zmniejszenie kaloryczności i zwiększenie wartości odżywczej tych pyszności.
Zatem po dokładnym przeanalizowaniu składników przepisu: część mąki pszennej zamieniłam na wartościowszą mąkę pełnoziarnistą. Natomiast zamiast polewać buchty stopionym masełkiem - zrobiłam owocowy sos. I wreszcie zamiast śmietany jogurt naturalny.
To nieprawda że na diecie musimy ze wszystkiego rezygnować. Wystarczy nieco zmodyfikować przepis a otrzymamy potrawę odżywczą i nie niosącą tylko "pustych" kalorii! :)
Kluski pełnoziarniste (buchty)
Jednakże moim wnikliwym okiem dietetyka zastanawiałam się jak wpłynąć na zmniejszenie kaloryczności i zwiększenie wartości odżywczej tych pyszności.
Zatem po dokładnym przeanalizowaniu składników przepisu: część mąki pszennej zamieniłam na wartościowszą mąkę pełnoziarnistą. Natomiast zamiast polewać buchty stopionym masełkiem - zrobiłam owocowy sos. I wreszcie zamiast śmietany jogurt naturalny.
To nieprawda że na diecie musimy ze wszystkiego rezygnować. Wystarczy nieco zmodyfikować przepis a otrzymamy potrawę odżywczą i nie niosącą tylko "pustych" kalorii! :)
Kluski pełnoziarniste (buchty)
1 porcja (3 kluski) 374 kcal B - 11,4 g T - 11 g W - 55,4 g błonnik - 4 g 5,5 WW
Składniki na 4 porcje (12 klusek):
- Mąka pszenna 150 g
- Mąka pełnoziarnista 100 g
- Mleko 1,5% 1/2 szkl.
- Jajko 1 szt. nr 0, 1 lub 2
- Masło stopione 2 łyżki
- Drożdże 20 g
- Sól
- Cukier 1 łyżeczka
- Owoce sezonowe, np. jagody 200 g
- Miód 1 łyżka
- Jogurt naturalny 4 łyżki
Wykonanie:
1. Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki pszennej i
odrobiny cukru należy sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję
gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać obie rodzaje mąki, wbić jaja i powoli wlać rozczyn. Ciasto należy wyrabiać ręką tak długo,
aż będzie odrywać się od brzegów miski, wówczas należy dodać ostudzone stopione
masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać.
3. Następnie miskę należy nakryć ściereczką
i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość
formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką.
5. Gdy zaczną rosnąć, kluski gotuje się na parze - szeroki garnek z wrzącą wodą
nakrywa się płócienną ściereczką i obwiązuje sznurkiem wokół brzegu, lub
rozkłada się specjalną metalową siatkę do gotowania na parze.
6. Na ściereczce
(siatce) układa się kluski partiami i nakrywa miską dopasowaną do obwodu
garnka.
7. Kluski gotuje się na parze ok. 10 minut, aż będą puszyste. Podaje się
na gorąco z sosem owocowym.
8. Owoce sezonowe zmiksować
dodać miód do smaku, polać buchty i podawać z kleksem jogurtu.
Smacznego! :)
wspomnienie dzieciństwa - białe kluchy, rozpływające się w ustach. kiedyś nie mogłam jeść ich inaczej, niż posypanych srogo cukrem w ilości nieprzyzwoitej.
OdpowiedzUsuńdobrze, że ludzie się zmieniają :P
i dobrze, że jest Elwira ze swoimi przepisami!
buziak!
Uwielbiam takie pampuchy szczególnie na słodko.
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo dobry przepis :)
OdpowiedzUsuń