Ciecierzyca, cieciorka lub po prostu groch włoski - te nazwy charakteryzują niezwykle odżywczą roślinę zaliczaną do roślin strączkowych. Obok bobu, grochu, fasoli, soi oraz soczewicy - cieciorka stanowi wspaniałe źródło pełnowartościowego białka, które z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetarian.
Ciecierzyca, choć w Polsce mało popularna, na Bliskim Wschodzie oraz w Krajach Basenu morza Śródziemnego oraz Indiach wiedzie swój prym.
Oprócz dużej zawartości białka zawiera również błonnik, który oczyszcza nasz organizm z toksyn oraz działa "antymiażdżycowo" poprzez obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
Te małe okrągłe ziarenka, wyglądem przypominające orzech laskowy, wspaniale zaspokajają głód poprzez stopniowe uwalnianie energii pochodzącej z węglowodanów złożonych. Domeną warzyw strączkowych jest ich "gazotwórczość", jednak w przypadku cieciorki jest to mniej dokuczliwe, gdyż zawiera mniej substancji powodujących wzdęcia w porównaniu z pozostałymi strączkowymi.
Zatem zachęcam do wypróbowania cieciorki. Na początek przyrządzonej w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w formie hummusu (pasta z ciecierzycy) - popularna w kuchniach arabskiej i żydowskiej.
Makaron razowy z hummusem
1 porcja 474 kcal B - 20 g T - 14 g W - 70 g błonnik - 13 g 7 WW
Składniki na 1 porcję:
Na hummus:
- Ciecierzyca 50 g suchej (może być z puszki, ale ja wolę formę naturalną)
- Sezam 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Czosnek 0,5 - 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- Makaron razowy spaghetti 75 g
- Przecier pomidorowy lub domowy ketchup (przepis znajdziesz tutaj) kilka łyżek (wg uznania)
- Zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Ciecierzycę zalać dwukrotną ilością wody, zostawić na noc (7 - 12 h). Wodę odlać, wlać nową 3 razy więcej niż jest cieciorki, gotować do miękkości około 1 h. Odcedzić (nie wylewać wody pozostałej po gotowaniu!) Zostawić do wystygnięcia.
2. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
3. Składniki hummusu zmiksować w blenderze na gładką masę, gdyby masa była za sucha, dolać wody pozostałej po gotowaniu.
4. Hummus połączyć z kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego, wymieszać, przyprawić.
5. Połączyć z makaronem, odstawić do lodówki - idealny lunch do pracy zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)