"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Koktajl jagodowy z amarantusem


Do stworzenia tego koktajlu użyłam jagód, które już od wakacji mroziły się w zamrażalce, do tego odrobina białkowo - wapniowych wspomagaczy w postaci jogurtu i mleka oraz amarantus.

Czym jest amarantus? Otóż jest to zboże znane już 4000 lat p.n.e, więc ma na swoim koncie pokaźną historię. Oprócz tego zawiera 17 - 18% białka, jest dobrym źródłem mikroelementów, żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera mało glutenu i dlatego może być stosowany u osób z celiakią. 

Mąka amarantusowa w połączeniu z mąką pszenną poprawia smak, wygląd i wartość odżywczą ciast. Mąka i kasze z tego zboża są doskonałymi produktami dla kobiet w ciąży, rekonwalescentów, chorych na serce. Obniżają one stężenie cholesterolu we krwi. Amarantus to zboże przyszłości dlatego zachęcam to jego wypróbowania!


Koktajl jagodowy z amarantusem
1 porcja (240 g)    207 kcal  B - 9,8 g  T - 4,6 g  W - 31 g  błonnik - 2 g    3 WW - bez miodu 2 WW

Składniki na 2 porcje:
  • Jagody 125 g
  • Jogurt naturalny 230 g
  • Mleko 1,5 % 200 ml
  • Amarantus (popping) 12 g (4 łyżki)
  • Miód 2 łyżeczki

Wykonanie:

1. Jagody razem z miodem zblenderować na gładką masę.

2. Dodać 150 g jogurtu oraz mleko.

3. Na dnie szklanki umieścić kolejno: 2 łyżki jogurtu, otrzymany koktajl, wierzch przyozdobić amarantusem.

Idealny na II śniadanie lub podwieczorek.


Smacznego !  

7 komentarzy:

  1. świetny! uwielbiam takie koktajle! : )
    planuję właśnie wystartować z koktajlami po świątecznym obżarstwie i rozleniwionym przez nie układzie pokarmowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł :) Koktajle są świetne ze względu na swoją stosunkowo niską kaloryczność lecz równocześnie dostarczają mocy witamin i minerałów :)

      Usuń
  2. cudna jagodowość
    blender i koktajle to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni, najbardziej latem, ale teraz też lubię wykorzystywać zamrażarkowe zapasy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone owoce i warzywa niewiele ustępują wartością odżywczą świeżym produktom, a czasem nawet je przewyższają :) dlatego zamrażarkowe zapasy są świetnie szczególnie zimą.

      Usuń
  3. świetny blog! na pewno będę czerpać inspiracje bo planuję się od nowego roku odchudzać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię różne koktajle na śniadania:) Twój wygląda tak smakowicie, czas więc i u mnie na jagodowy, dodanie amarantusa to strzał w 10! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)