Jeśli chodzi o dynię to dzięki zawartości żółtopomarańczowego barwnika po jej spożyciu nasza cera, włosy i paznokcie stają się piękniejsze a dodatek skarbnicy cynku, czyli pestek dyni wzmacnia nasz organizm i przyczynia się do tego, że wyglądamy pięknie i zdrowo. Zatem zapraszam do przygotowania zupy! Jej odżywczość możemy podnieść poprzez dodatek łyżki jogurtu na talerzu :)
Rozgrzewająca zupa dyniowa
1 porcja 133 kcal B - 6 g T - 7,4 g W - 11 g błonnik - 6 g 1 WW
Składniki na 5 porcji:
- 1 mała dynia (800 g po obraniu)
- Marchew 2 szt.
- Bulion 1 l
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Lubczyk suszony
- Tymianek
- Pestki dyni do posypania 75 g
Wykonanie:
1. Dynię oraz marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Warzywa gotować w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie.
3. Do warzyw dodać bulion, zmiksować, przyprawić. Gotować około 15 minut aby przyprawy wydobyły swój aromat. Zupa powinna mieć smak pikantno - słodki.
4. Przed podaniem posypać prażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)