Brokuły tak jak pozostałe krzyżowe zawierają dużo indoli, glukozynolatów i ditioltionów - można sobie połamać język wypowiadając nazwy tych substancji, jednak to właśnie dzięki ich zawartości brokuły są bardzo polecane osobom w każdym wieku.
Jednak aby móc w pełni cieszyć się kolorem oraz walorami odżywczymi tego warzywa należy odpowiednio przeprowadzić obróbkę cieplną. Gotowanie na parze jest oczywiście najlepszym wyjściem.
- Natomiast jeśli wybierzemy tradycyjne gotowanie pamiętajmy aby brokuły wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody,
- gotować bez pokrywki aby naturalnie zawarte kwasy organiczne mogły wyparować
- oraz dodajmy niewielką ilość mleka. Mleko spowoduje, że środowisko w którym gotuje się brokuł stanie się zasadowe dzięki czemu intensywna zielona barwa zostanie zachowana.
- Ważne by proces gotowania nie trwał dłużej niż 8 minut ze względu na to iż po tym czasie cenne składniki m.in substancje przeciwnowotworowe oraz kwas foliowy przechodzą do wody co skutkuje wypłukaniem cennych substancji z naszego warzywa.
Zachęcam do sięgania po te cudowne miniaturowe drzewka ;) stąd propozycja na sałatkę :) Do dzieła !
Sałatka brokułowo - migdałowa
Składniki na około 4 porcje:
- Brokuł 1 szt.
- Płatki migdałowe 50 g
Składniki na sos:
- Jogurt naturalny 2 - 3 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Brokuły wrzucamy do wrzątku z niewielkim dodatkiem mleka
i gotujemy bez przykrywki aż będą al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą,
odstawiamy do odsączenia.
2. Płatki migdałowe prażymy do zezłocenia na
patelni bez tłuszczu ok. 2-3 minuty. Przesypujemy do miseczki i odstawiamy na
później.
3. Sporządzamy sos czosnkowy z podanych
składników.
Smacznego!
Pyszne!!!! :))))))) Właśnie zrobiłam i zjadłam :) Niesamowicie sycące i jakie zdrowe!!! Dziękuję za przepis. :) Pozdrawiam serdecznie, Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńPolecam wzbogacenie tej sałatki serkiem feta, co zaostrza jej smak. U mnie wszystkim bardzo smakuje.
UsuńPozdrawiam cieplutko :-)