"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Meksykańskie spaghetti

Propozycja dla fanów kuchni meksykańskiej. W daniu nie uwzględniłam mięsa, gdyż dodatek fasoli oraz kukurydzy znakomicie mogą je zastąpić.

Wszystkie rodzaje fasoli działają podobnie, a diabetycy oraz osoby z chorobami układu krążenia powinny się z nimi szczególnie zaprzyjaźnić. Fasola jest znakomita pod względem zawartości błonnika rozpuszczalnego, czyli tej frakcji, która odpowiada za obniżanie "złego" cholesterolu we krwi, pomaga również w kontroli poziomu insuliny i glukozy we krwi. 


Ponadto reguluje czynność jelita grubego, zapobiegając tym samym zaparciom. Zatem osoby, które miewają problemy w miejscu, "gdzie król piechotą chodził" również powinny uwzględnić ją w codziennym jadłospisie.


Natomiast kukurydza zaopatrzona jest w selen oraz witaminę E, które wzajemnie wzmacniają swoje antynowotworowe działanie.


Idąc śladami Meksykańczyków i łącząc te dwa warzywa dostarczamy swemu organizmowi pełny skład aminokwasowy, a co za tym idzie białkowy, gdyż pod względem wartości odżywczych wzajemnie się wspierają. 


Kukurydza jest uboga w niezbędne aminokwasy: tryptofan i lizynę, które w kilkukrotnie większych ilościach znajdują się w fasoli. Natomiast ziarna kukurydzy obfitują w cysteinę, której na próżno szukać w fasoli. I oto całe połączenie! Wzajemne uzupełnienie, a jak wiadomo z aminokwasów powstają białka, które m.in. utrzymują uczucie sytości na dłużej, odbudowują nasze tkanki, zwiększają odporność. 


Istnieją również inne połączenia produktów, które stosujemy na co dzień, jednak nie przywiązujemy do tego nadmiernej uwagi.



  • Produkty zbożowe (np. płatki owsiane) zawierają białka niepełnowartościowe, które zostaną w pełni wykorzystane gdy połączymy je z produktami mlecznymi, np. mlekiem, jogurtem
  • Ziemniaki w formie puree z mlekiem również zostaną uzupełnione o pełnowartościowe białka
  • Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z produktem białkowym, np. białym serem, wędliną i warzywami będzie bogatsza w pełnowartościowe białka niż, np. pieczywo z samymi warzywami 
Przykładów można by wymieniać mnóstwo, ale pamiętajmy, że w diecie najważniejsza jest różnorodność !



Meksykańskie spaghetti

1 porcja   484 kcal  B - 23,4 g  T - 10,5 g  W - 65 g  błonnik - 9  g   6,5 WW


Składniki na 2 porcje:



  • Makaron pełnoziarnisty 150 g
  • Cebula 1/2 szt.
  • Papryka 1/2 szt.
  • Kukurydza 1/4 puszki (70 g)
  • Fasola czerwona 1/2 puszki (60 g)
  • Przecier pomidorowy 250 g
  • Ser mozzarella 50 g
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól
  • Tymianek, rozmaryn, lubczyk, papryka ostra lub chili
Wykonanie:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka (Jak pokroić cebulę w piórka?).

3. Na rozgrzany olej wrzucić kolejno cebulę, paprykę i czosnek, podsmażyć po czym podlać niewielką ilością wody i dusić około 10 minut.

4. Następnie dodać kukurydzę oraz fasolę, chwilę gotować.

5. Dodać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, przyprawić.

6. Do sosu dodać makaron, wymieszać i posypać startym serem mozzarella.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. This industrial scan device software program is very
    recommended to professionals and fans. The price tag of the products is also affordable.


    Also visit my blog post; lizaslounge.co.za

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron wyszedł bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)