Dzięki czemu nie będą nas kusiły wysokokaloryczne przekąski pełne cukru i utwardzonych tłuszczy roślinnych. Zachęcam do próbowania! ;)
Marchewkowe batoniki
1 ciasteczko (ok.40g) 198 kcal B - 4,8 g T - 12,6 g W - 15,9 g błonnik - 2,5 g 1,5 WW
Składniki na 30 batoników:
- Marchewka starta na drobnej tarce 400g
- Płatki migdałowe lub migdały drobno pokrojone 160g
- Sezam podprażony na suchej patelni 1/3 szklanki (50g)
- Mąka pełnoziarnista 1 i 1/4 szklanki (160g)
- Płatki owsiane prawie 2 szklanki (200g)
- Pestki słonecznika prażone na suchej patelni 10 łyżek (100g)
- Daktyle drobno pokrojone i przelane wrzątkiem 50g
- Żurawina przelana wrzątkiem 50g
- Jaja nr 0 lub 1 4 szt.
- Miód 7 łyżek (180g)
- Olej, np. z orzechów włoskich, rzepakowy 3/4 szklanki (180g)
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 160 st.
- W większej misce połączyć suche składniki: migdały+sezam+mąka+płatki+słonecznik+daktyle+żurawina.
- W mniejszej misce połączyć jajko, miód i olej.
- Następnie przelać masę do miski z suchymi składnikami. Dodać marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę ułożyć w foremce wyścieloną papierem do pieczenia, dobrze uklepać.
- Piec przez 60-80 minut bez termoobiegu. Kroić po wystygnięciu.
Smacznego :)
Pomysł na przepis zaczerpnięty z programu: "Pascal po polsku"
Prawie jak te muslii ze sklepu. wyglądają bardzo apetycznie chyba znajdę trochę czasu na takie i zrobię sobie je.
OdpowiedzUsuń