"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Czekoladowe naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Coś dla wielbicieli słodkości z samego rana :) Zamiast konsumować kupne kremy czekoladowe, które swym składem skutecznie odstraszają warto rozpocząć domową produkcję masła orzechowego. Polecam przygotować go więcej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Zatem do dzieła!

Czekoladowe naleśniki z masłem orzechowym i bananami
    507 kcal  B - 15,9  g  T - 27 g  W - 46 g  błonnik - 4,8  g    4,5 WW



Składniki na 4 porcje:
  • Jajka nr 0 lub 1   2 szt.
  • Mleko 1,5%  200g
  • Mąka 100g
  • Kakao 1 łyżka
  • Czekolada gorzka minimum 70% kakao rozpuszczona w kąpieli wodnej lub w mikrofali  50g
  • Szczypta soli, cynamonu
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Olej 2 łyżki
  • Orzechy arachidowe niesolone 120g
  • Banany 2 szt.
Wykonanie:
  1. W misce połączyć jajko+mąkę+kakao+cukier+mleko, na koniec ciasto połączyć z rozpuszczoną czekoladą. W osobnej misce dodawać porcjami część ciasta do czekolady, gdy uzyskamy gładką masę dodać do całości, dokładnie wymieszać. 
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie olej wlać do masy i wymieszać (dzięki czemu nie będziemy musieli używać tłuszczu do smażenia naleśników.
  3. Usmażyć naleśniki (dokładna technika smażenia naleśników znajduje się tu). Powinno wyjść ok. 8-9 cienkich naleśników.
  4. Orzechy zmielić w młynku do kawy, gdyby były za suche można dolać łyżeczkę oliwy. Banany pokroić w plastry. Tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki.
Smacznego :)






Inspiracja pochodzi z programu "Pyszne 25"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)