Czekoladowe naleśniki z masłem orzechowym i bananami
507 kcal B - 15,9 g T - 27 g W - 46 g błonnik - 4,8 g 4,5 WW
Składniki na 4 porcje:
- Jajka nr 0 lub 1 2 szt.
- Mleko 1,5% 200g
- Mąka 100g
- Kakao 1 łyżka
- Czekolada gorzka minimum 70% kakao rozpuszczona w kąpieli wodnej lub w mikrofali 50g
- Szczypta soli, cynamonu
- Cukier trzcinowy 2 łyżki
- Olej 2 łyżki
- Orzechy arachidowe niesolone 120g
- Banany 2 szt.
Wykonanie:
- W misce połączyć jajko+mąkę+kakao+cukier+mleko, na koniec ciasto połączyć z rozpuszczoną czekoladą. W osobnej misce dodawać porcjami część ciasta do czekolady, gdy uzyskamy gładką masę dodać do całości, dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie olej wlać do masy i wymieszać (dzięki czemu nie będziemy musieli używać tłuszczu do smażenia naleśników.
- Usmażyć naleśniki (dokładna technika smażenia naleśników znajduje się tu). Powinno wyjść ok. 8-9 cienkich naleśników.
- Orzechy zmielić w młynku do kawy, gdyby były za suche można dolać łyżeczkę oliwy. Banany pokroić w plastry. Tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki.
Smacznego :)
Inspiracja pochodzi z programu "Pyszne 25"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)