"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Pełnoziarniste naleśniki z serem, cynamonem i owocami

Wszyscy doskonale znamy jasne naleśniki, rozpływające się rozkosznie w ustach. Wykonane z mąki wysoko oczyszczonej powodują, że cała zjedzona porcja idzie nam w biodra.
Tymczasem warto wypróbować ich zdrowszą alternatywę i zrobić naleśniki z mąki pełnoziarnistej, która dzięki wysokiej zawartości błonnika sprawia, że jesteśmy dłużej syci i działając jak miotełka - wymiata z naszego organizmu zalegające resztki pokarmowe, sprawiając, że poczujemy się lżejsi
.
Naleśniki idealnie nadają się zarówno na śniadanie, II śniadanie bądź obfitszy podwieczorek :)



Pełnoziarniste naleśniki z serem, cynamonem i owocami
1 porcja z nadzieniem (2 naleśniki):   230 kcal  B - 12,4 g  T - 2,4 g  W - 33 g  błonnik - 6 g   3,5 WW 
1 naleśnik:   88,1 kcal  B - 4,6 g  T - 1,1 g  W - 11,6 g  błonnik - 2,2 g   1 WW 

Składniki na 10 naleśników:

  • 200 g (2 szklanki) mąki pełnoziarnistej graham drobnej lub orkiszowej
  • 1 jajko + 2 białka
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina oliwy do natłuszczenia patelni

Składniki na farsz:
  • serek homogenizowany naturalny 0%
  • szczypta cynamonu
  • owoce sezonowe

Wykonanie:
  1. Do miski wbijamy jajko i białka, wlewamy mleko oraz wodę, dodajemy miód.
  2. Ubijmy mikserem lub trzepaczką.
  3. Po połączeniu się składników dodajemy niewielkie ilości mąki, gdyż każda mąka charakteryzuje się inną wilgotnością, dlatego Ty możesz potrzebować jej trochę więcej lub mniej.
  4. Aby sprawdzić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję, wykonujemy tzw. test róży. Bierzemy w tym celu łyżkę, maczamy ją w cieście i odwracamy odwrotną stroną. Przejeżdzamy palcem przez środek łyżki i jeśli ciasto nie spływa oznacza to dobrą konsystencję.



 5. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy za pomocą pędzelka.


6. Na patelnie wlewamy 2 małe chochelki ciasta i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Moja chochelka = 5g, czyli na jednego naleśnika potrzeba 10g ciasta na patelnię o średnicy 25 cm. Podaje tak dokładne ilości aby naleśniki wyszły cieniutkie na 2mm.
      
7. Przed obróceniem naleśnika na drugą stronę podważamy drewnianą łopatką brzegi naleśnika po całym jego obwodzie. Przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.



8. Przed wlaniem kolejnej porcji ciasta należy patelnię natłuścić pędzelkiem zamoczonym w oliwie, a ciasto w misce należy przemieszać.

9. Gotowe naleśniki nadziewamy serkiem wymieszanym z cynamonem i podajemy z sosem owocowym lub owocami sezonowymi.




Smacznego !

17 komentarzy:

  1. Czy mąka pszenna pełnoziarnista 'Pełne ziarno' z Lubelli jest odpowiednia? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jak najbardziej :) życzę smacznego i liczę na podzielenie się uwagami jak poszło przygotowywanie naleśników :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy mąka pełnoziarnista żytnia jest odpowiednia? także pełne ziarno z lubelli;)

      Usuń
    2. a czy mąka pełnoziarnista żytnia jest odpowiednia? także pełne ziarno z lubelli;)

      Usuń
  3. ja właśnie zakupiłam niedawno mąkę typ 750 pełnoziarnistą i z wielką ochotą przystąpiłam na "dziko" do robienia naleśników, ale ciasto wylałam do zlewu bo naleśniki nie trzymały się całości..... teraz wykorzystam Pani przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do próbowania i czekam na podzielenie się sugestiami i komentarzem :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam przepis, były to moje pierwsze naleśniki, i muszę przyznać, że wyszły znakomite :). Korzystałam z mąki Lubella (pszennej pełnoziarnistej).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)Pozdrawiam i życzę sukcesów w dalszym eksperymentowaniu :)

      Usuń
    2. Także wypróbowałam przepis, naleśniki są super, próbowałam także w wersji wytrawnej
      z twarogiem i rzodkiewkami, było pyszne śniadanko, dziękuję :) Justyna

      Usuń
  6. Naleśniki wyszły bardzo dobre!!! :)
    Mój pomysł na farsz: ser biały, serek homogenizowany waniliowy, łyżka miodu, odrobiona cukru pudru/cukru waniliowego - wszystko zblendowane, a do tego borówki.

    POLECAM! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczna alternatywa dla naleśników z białej mąki. Zrobiłam, smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem co zrobiłam źle, moje naleśniki nie chciały się zwijać, pierwszy raz robiłam je z samej razowej mąki do tej pory jako dodatek, nie wiem jaka była przyczyna, czy za gęste ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Możliwe, że dałaś za dużo mąki i ciasto wyszło za gęste lub druga opcja - za długo smażyłaś przez co naleśniki się ususzyły zamiast usmażyć. A może akurat miałaś gorszy dzień co odbiło się na jakości przygotowywanych przez Ciebie potraw.
      Spróbuj jeszcze raz i prędko się nie zniechęcaj.
      Dobre nastawienie jest najważniejsze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Super naleśniki:)
    Ostatnio robiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej z musem jabłkowym. Pychaa ;)
    Na śniadanie zjadłam aż 3 . Dobrze , że nie maja tylu kcal.

    zmieniona-odchudzona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądaj super, sama także muszę wypróbować. Obecnie robię takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ - choć spróbuje zdecydowanie teraz nowego pomysłu z tej strony.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj je robiłam i bardzo smakowały calej rodzinie. Jeszcze nie raz je zrobię. No i na pewno skorzystam z innych przepisów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ktoś próbował te naleśniki w wersji z mąką żytnią razową 2000??

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!