Syrop daktylowy
Polecam wypróbować coś zamiast cukru, jeśli nie mamy dostępu do prawdziwego miodu lub gdy chcemy po prostu urozmaicić swoje eksperymenty kulinarne proponując rodzinie coś bardziej odżywczego niż zwykły biały cukier.
Polecam wypróbować coś zamiast cukru, jeśli nie mamy dostępu do prawdziwego miodu lub gdy chcemy po prostu urozmaicić swoje eksperymenty kulinarne proponując rodzinie coś bardziej odżywczego niż zwykły biały cukier.
Składniki:
- Daktyle suszone 100 g
- Gorąca woda 1,5 szkl.
Wykonanie:
1. Daktyle pokroić na mniejsze
kawałki, zalać gorącą wodą i odstawić na około 1-2 godzin.
2. Następnie zmiksować na
gładką masę. Aby uzyskać gęstszą konsystencję można syrop gotować przez
kilkanaście minut by nadmiar wody wyparował.
3. Przechowywać w słoiczku, w
lodówce.
Dodawać do deserów, naleśników - tak jak miód.
Dodawać do deserów, naleśników - tak jak miód.
Smacznego
J
Kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńZdrowa słodycz :-)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam daktyle. Biorę się jutro za przygotowanie :)
OdpowiedzUsuń