Pierogi szpinakowe (shrekowe)
1 pieróg 50 kcal B - 2,7 g T - 1,9 g W - 4,8 g błonnik - 1,6 g 1/2 WWSkładniki na ciasto wychodzi około 17 sztuk:
- mąka pełnoziarnista 100g
- szpinak 100g
- ok 1/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- szpinak 200g
- ser ricotta 125g
- ser tarty parmezan 30g
- jajko nr 0 lub 1 1 szt
- gałka muszkatołowa szczypta
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- Cebula 1 szt.
- Olej 1 łyżka
- Pomidory 2 puszki lub 4 świeże
- Oregano 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- świeża bazylia
- Cukier, sól, pieprz szczypta
Wykonanie:
Ciasto szpinakowe:
- Szpinak włożyć na patelnię i dusić około 10 minut do momentu wyparowania wody. Odcedzić i ostudzić szpinak.
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szpinak i wymieszać ręką. Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać w nie wodę, zagarniając mąkę wraz ze szpinakiem do środka.
- Połączyć składniki i uformować kulę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne przez około 5-10 minut.
- Przykryć ściereczką na około 15 minut, by odpoczęło.
Farsz:
- Szpinak włożyć na patelnię i dusić około 10 minut, aż wyparuje woda.
- Wymieszać z serem twarogowym i parmezanem, wbić jajko, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, wymieszać.
Pierogi:
- Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki. Następnie za pomocą szklanki wycinać kółka i nakładać po łyżce nadzienia. Zlepiać brzegi formując pierożki
- Pierogi gotować wrzucając partiami na gorącą osoloną wodę. Gotować kilka minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Sos:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Pomidory pokroić i dodać do cebuli
- Gotować do momentu zagęszczenia sosu, doprawić przyprawami
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)