1 kulka 52 kcal B - 0,7 g T - 3,9 g W - 3,7 g błonnik - 1 g 0,4 WW
Składniki na ok. 24 kulki:
- Kasza jaglana 1/3 szklanki 60g
- szczypta soli
- 100 g wiórków kokosowych bez dodatku konserwantów (np. dwutlenku siarki)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Aromat migdałowy lub waniliowy
- Opcjonalnie: płatki migdałowe lub migdały w całości ok. 30g
Przygotowanie:
- Kaszę uprażyć na suchej patelni, aż do momentu wydobycia się orzechowego aromatu.
- Następnie zalać dwukrotną ilością wrzącej wody (2/3 szklanki) i dodać szczyptę soli.
- Gotować około 20 minut, odstawić z ognia na około 10 minut.
- 70 g wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni, dodać miód. Dokładnie mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się miodu.
- Gorące wiórki z miodem dodać do kaszy jaglanej wraz z olejem i aromatem. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Z zimnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach. Opcjonalnie wkładać do środka migdał bez skórki lub do całej masy dodać płatki migdałowe.
- Odstawić do schłodzenia na około 1 h.
Smacznego :)
Smak super!!
OdpowiedzUsuńMnie się akurat nie chcą sklejać w kulki ale pewnie za dużo wody dodałam do gotującej się kaszy. Natomiast zamieniłam olej rzepakowy na kokosowy.