Zupa z soczewicy z ryżem
1 porcja (około 250g) 203,5 kcal B - 10,7 g T - 4,9 g W - 25,7 g błonnik - 6,4 g 2,5 WW
Składniki na 6-8 porcji:
- soczewica czerwona 1 szklanka
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Cebula pokrojona w kosteczką 1 szt.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę-2 ząbki
- Pomidory 5 szt
- Ryz brązowy 1/2 szklanki 90g
- 2,5 l bulionu
- Imbir w proszku 1/2 łyżeczki lub kilka kawałków świeżego
- gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
- oregano, bazylia, kolendra (najpierw uprażyć na suchej patelki a potem rozgnieść w moździerzu, sól, pieprz 1 łyżeczka
Wykonanie:
- W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i soczewicę. Podgrzewać kilka minut na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do soczewicy, dusić przez chwilę.
- Wszystko zalać bulionem, dodać zioła, przyprawy i ryż, gotować aż soczewica będzie miękka, ale nierozgotowana.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)