"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i marchewki

Soczewica - kuzynka fasoli - mało znana jednak coraz częściej doceniana. Jej ziarenka podobne w kształcie do soczewki, której zawdzięczają swą nazwę kryją w sobie bogactwo cennych składników. Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Dlatego w diecie wegetarian gości bardzo często.

Poza tym 100 g dostarcza  327 kcal oraz takich składników odżywczych jak kwas foliowy, fosfor, żelazo, potas oraz witamin z grupy B. Jest również bogatym źródłem błonnika, dzięki któremu już niewielka ilość tej wspaniałej rośliny strączkowej wypełnia nasze żołądki byśmy zbyt dużo nie zjedli :) Niski indeks glikemiczny sprawia że z powodzeniem mogą po nią sięgać diabetycy. Jej wadą jest działanie wzdymające, charakterystyczne zresztą dla wszystkich fasolowatych.

Ponadto w odmianach soczewicy każdy może odnaleźć swój ulubiony kolor: od czerwonego po brązowy.

Soczewica czerwona - nie wymaga wcześniejszego namaczania, czas gotowania: 15 - 20 minut, podatna na rozgotowanie dlatego szczególnie nadaje się na przygotowywanie zup, sosów, past, puree.

Soczewica zielona - polecane jest półgodzinne namaczanie, gdyż skraca to proces gotowania do 30 minut

Soczewica brązowa - najtwardsza ze wszystkich kolorów, namaczanie polecane, dzięki czemu czas gotowania nie dłuższy niż 1 godzina



Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i marchewki
1 porcja (200 g-bez dodatków)  176 kcal  B - 10 g  T - 5 g  W - 20 g  błonnik - 7,4 g    2 WW  

Składniki na 6 porcji:
  • Marchewki około 5 sztuk ( około 700 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • Świeżo starty imbir 1 łyżka
  • Czerwona soczewica 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Sól, pieprz
Składniki na wywar (50 - 100 g warzyw na porcję):
  • 300 - 600 g marchewki, pietruszki, selera naciowego
  • 2 l wody (potrzebne 1,5 l bulionu)
  • Sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

1. Warzywa na wywar umyć, obrać, opłukać i wrzucić do odmierzonej ilości zimnej wody, gotować aż do miękkości warzyw, na koniec przyprawić solą, pieprzem i kurkumą.

2. W tym czasie marchewkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki, a cebulę w kosteczkę.

3. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać imbir i podgrzewać chwilę na małym ogniu. Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby dolać odrobinę wody).
4. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.
5. Dodać koncentrat, wlać odcedzony bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 15 - 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.

6. Zmiksować za pomocą blendera, można dolać mleko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy.

7. Zupę podawać z grzankami, makaronem lub ryżem.

Smacznego ! :)

2 komentarze:

  1. Jaki ma ładny kolor ta zupa :) Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa jest faktycznie pyszna i prosta w przygotowaniu. Aż dziw, że z tak niewielkiej ilości składników można przyrządzić coś smacznego. Polecam
    http://mojpryzmat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!