Makaron cieciorkowo - pomidorowy
516 kcal B - 21 g T - 13,7 g W - 69 g błonnik - 13 g 7 WW
Składniki na 1 porcję:
- Makaron pełnoziarnisty 80 g
- Pomidory z puszki 200 g
- Cebula 1/2 szt.
- Cieciorka ugotowana (ewentualnie z puszki) 90 g (suchej 45 g - 3 łyżki)
- Olej roślinny 1 łyżka
- Pietruszka do smaku
Wykonanie:
- Cieciorkę zalać zimną wodą w proporcji 1:3 (1 porcja cieciorki na 3 porcje wody) i zostawić na noc. Cieciorkę zagotować około 30 minut, aż do miękkości w tej samej wodzie lub w nowej. W trakcie gotowania wytworzy się biała piana - zebrać ją i wyrzucić).
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Pokrojone pomidory dodać do cebuli i podsmażyć.
- Dodać ugotowaną cieciorkę (lub z puszki)
- Odcedzić makaron, wymieszać z sosem i z pietruszką.
Smacznego ! :)
uwielbiam to połączenie! :) makaron, cieciorka i pomidory to po prostu kwintesencja smaku. sama często jadam wszystkie składniki jak w Twoim przepisie, tylko z makaronem penne :D
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam cieciorkę,a w połączeniu z pomidorami i makaron musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńdługo to trwało, ale zaktualizowałam wreszcie posta o omega 3 w rybach z puszki, o co pytałaś mnie swego czasu ... - a wiec jeśli wciąż jesteś zainteresowana: http://odzywiam.blogspot.com/2013/02/jak-ryba-w-wodzietak-ryba-w-puszce.html
OdpowiedzUsuń