"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Makaron cieciorkowo - pomidorowy

O cieciorce co nieco było tu, więc zapraszam na kolejne proste wykorzystanie tej wspaniale odżywczej rosliny strączkowej :)

Makaron cieciorkowo - pomidorowy
 516 kcal  B - 21 g  T -  13,7 g  W - 69 g  błonnik - 13 g    7 WW 


Składniki na 1 porcję:
  • Makaron pełnoziarnisty 80 g
  • Pomidory z puszki 200 g
  • Cebula 1/2 szt.
  • Cieciorka ugotowana (ewentualnie z puszki) 90 g (suchej 45 g - 3 łyżki)
  • Olej roślinny 1 łyżka
  • Pietruszka do smaku
Wykonanie:
  1. Cieciorkę zalać zimną wodą w proporcji 1:3 (1 porcja cieciorki na 3 porcje wody) i zostawić na noc. Cieciorkę zagotować około 30 minut, aż do miękkości w tej samej wodzie lub w nowej. W trakcie gotowania wytworzy się biała piana - zebrać ją i wyrzucić).
  2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  4. Pokrojone pomidory dodać do cebuli i podsmażyć.
  5. Dodać ugotowaną cieciorkę (lub z puszki)
  6. Odcedzić makaron, wymieszać z sosem i z pietruszką.
Smacznego ! :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam to połączenie! :) makaron, cieciorka i pomidory to po prostu kwintesencja smaku. sama często jadam wszystkie składniki jak w Twoim przepisie, tylko z makaronem penne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam cieciorkę,a w połączeniu z pomidorami i makaron musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. długo to trwało, ale zaktualizowałam wreszcie posta o omega 3 w rybach z puszki, o co pytałaś mnie swego czasu ... - a wiec jeśli wciąż jesteś zainteresowana: http://odzywiam.blogspot.com/2013/02/jak-ryba-w-wodzietak-ryba-w-puszce.html

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)