Głód - będąc pod jego wpływem nie myślimy racjonalnie, więc widząc automat ze słodkościami - machinalnie sięgamy do portfela. I teraz co by tu wybrać: wafelek rozkosznie rozpływający się w ustach, batony z karmelowym nadzieniem czy też mleczną kanapkę pozornie zastępującą szklankę mleka? A może wszystko naraz, tylko czy nasz portfel w dobie kryzysu to wytrzyma?
Tymczasem my przygotujemy batoniki bez dodatku zwykłego białego cukru, za to z mocą energii i składników odżywczych. Idealnie nadające się na deser lub jako przekąska miedzy głównymi posiłkami. Wspaniała dla osób dbających o linię, diabetyków, kobiet w ciąży i dzieci.
Sycące batoniki z żurawiną
1 batonik (30g) 111 kcal B - 3 g T - 5,2 g W - 9 g błonnik - 2 g 1 WW
Cena sklepowego batona: ok. 1,5 zł
Cena naszej wersji: ok. 0,5 zł
Składniki na 16 batoników po 30g:
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki skondensowanego niesłodzonego mleka light
- 160 g (1,5 szklanki) płatków owsianych
- 50 g (4 łyżki) żurawiny suszonej
- 50 g (4 łyżki) orzechów arachidowych niesolonych
- 40 g (5 łyżek) wiórków kokosowych
- 50 g (5 łyżek) nasion słonecznika
- ewentualnie 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni.
- W rondelku podgrzewamy mleko wraz z miodem, do momentu całkowitego rozpuszczenia się drugiego składnika.
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dolewamy mleko z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy duży prostokąt, DELIKATNIE uklepujemy i wyrównujemy powierzchnię masy.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut - 1h, aż do zezłocenia się składników.
- Po wyjęciu z piekarnika, studzimy. Następnie kroimy na niewielkie prostokąty i wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Możemy je przechowywać do kilku tygodni. Smacznego!
Sycące, zdrowe, pyszne! Lepsze niż wszelkie kupne batoniki :) polecam Kas.
OdpowiedzUsuńsmaczne to są napewno ale mi się " nie skleiły", wszystko się rozsypało po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńJeśli się rozsypały, to wg mnie można użyć "sypkich batoników" jako granoli - do np. jogurtu etc. ;)
OdpowiedzUsuń