"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Cukiniowe łódeczki z mozzarellą

Multum warzyw na talerzu :)  
Sezon na cukinie dobiega końca, ale może jeszcze komuś uda się skusić na cukiniowe łódeczki ;)

Cukiniowe łódeczki z mozzarellą
1 porcja  594 kcal  B - 53,5  g  T - 31,6 g  W - 17,3 g  błonnik - 10  g    1,5 WW 





Składniki na 2 porcje:

  • Cukinie przekrojone wzdłuż i wydrążone 2 szt.
  • Schab 2 plastry pokrojone w kostkę (300g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Papryka pokrojona w kostkę 1 szt.
  • Cebula pokrojona w kostkę 1/2 szt.
  • Marchew starta na grubych oczkach 1 szt.
  • Pomidor drobno pokrojony 2 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Mozzarella light 1 op (125g)
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę 1 ząbek
  • Ziarenka kolendry (podprażone na suchej patelni i rozgniecione w moździerzu)
  • Pieprz ziołowy
  • Sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Schab podsmażyć na oleju. Po chwili dodać cebulę. Następnie paprykę, marchew. Smażyć kilka minut. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać pomidor oraz koncentrat pomidorowy.
  2. Potem przyprawić do smaku. Smażyć kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać winem lub bulionem.
  3. Następnie przygotowanym farszem wypełnić wydrążone cukinie. Na wierzch ułożyć plastry mozzarelli.
  4. Piec 40 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)