Sezon na cukinie dobiega końca, ale może jeszcze komuś uda się skusić na cukiniowe łódeczki ;)
Cukiniowe łódeczki z mozzarellą
1 porcja 594 kcal B - 53,5 g T - 31,6 g W - 17,3 g błonnik - 10 g 1,5 WW
Składniki na 2 porcje:
- Cukinie przekrojone wzdłuż i wydrążone 2 szt.
- Schab 2 plastry pokrojone w kostkę (300g)
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Papryka pokrojona w kostkę 1 szt.
- Cebula pokrojona w kostkę 1/2 szt.
- Marchew starta na grubych oczkach 1 szt.
- Pomidor drobno pokrojony 2 szt.
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Mozzarella light 1 op (125g)
- Czosnek przeciśnięty przez praskę 1 ząbek
- Ziarenka kolendry (podprażone na suchej patelni i rozgniecione w moździerzu)
- Pieprz ziołowy
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Schab podsmażyć na oleju. Po chwili dodać cebulę. Następnie paprykę, marchew. Smażyć kilka minut. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać pomidor oraz koncentrat pomidorowy.
- Potem przyprawić do smaku. Smażyć kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać winem lub bulionem.
- Następnie przygotowanym farszem wypełnić wydrążone cukinie. Na wierzch ułożyć plastry mozzarelli.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)